Den nye, fleksible hjemmeskjermen.

Annonse


Dette er Windows Phone 8

Microsoft annonserte Windows Phone 8 i ettermiddag, den nyeste versjonen av deres operativsystem for mobiler.

WP8 kommer til høsten, og bringer en lang rekke veldig etterlengtede forbedringer.

Store endringer
Først og fremst, OSets kjerne er skrevet om, og bygger nå på «store» Windows 8. Dette skal være meget nyttig for utviklere, og tillatte mer fleksibilitet i maskinvaren.

De store nyhetene kommer på rad og rekke: Windows Phone 8 vil nå endelig støtte flere kjerner, fra to og oppover. Microsoft vil fokusere på tokjerners mobiler denne høsten, men OSet skalerer oppover.

Henger med i tiden
Det kommer endelig støtte for flere oppløsninger – WVGA, WXGA og 720p. Alle eksisterende apps for Windows Phone 7.5 vil kunne kjøre på disse oppløsningene uten endringer. Støtte for minnekort (microSD) kommer endelig til WP8, og man vil kunne installere applikasjoner på dem.

WP8 kommer med Internet Explorer 10, som har den samme rendering-motoren som PC-versjonen. I følge Microsoft vil ytelsen være betydelig bedre enn på WP 7.5.

Videre vil WP8 friste utviklere med felles utviklingsplattform med Windows 8, og det skal være veldig enkelt å porte applikasjoner fra iOS og Android – Microsoft forventer mange flere, større og bedre apps fremover.

Skype blir også tettere integrert med operativsystemet.

NFC og nye kart
Windows Phone 8 får støtte for NFC og mobile betalingsløsninger, noe som kommer til å være integrert i alle telefoner med OSet.

wp8 wallet

Ikke overraskende vil operativsystemet bruke Nokias kartløsninger som standard, med NAVTEQ-data, støtte for offline-bruk og navigering. Nokia-kartene var hittil eksklusive til Nokias mobiler.

Microsoft skryter også av rikere funksjonalitet for business-brukere, med mer sikkerhet. IT-ansvarlige vil kunne administrere WP8-telefoner akkurat som PCer, takket være delt kjerne.

Mer tilpasning
Og til slutt: Det Microsoft mener er mest sexy med den nye versjonen – nytt utseende på startskjermen. Man vil ikke lenger bare skrolle nedover for å se alle «flisene», de får nå tre forskjellige størrelser (kan endres fortløpende ved å trykke og holde på flisen), og man kan selv tilpasse hele utformingen på hovedmenyen. Resultatet er mye mer informasjon synlig. Det vil også være flere fargevarianter å velge mellom.

Skype01_gallery_post

Hva med oppgradering?
Her kommer nedturen: Eksisterende WP7.5-telefoner vil ikke kunne oppgraderes til den nye versjonen. Endringene i kjernen ble for kompliserte. I stedet vil dagens eiere av Windows-mobiler kunne oppgradere til Windows Phone 7.8, som blant annet inkluderer den nye hjemmeskjermen med de fleksible ikonene. Utseendemessig skal det ikke være store forskjeller mellom 7.8 og 8, men de mest avanserte funksjonene kommer ikke med.

Microsoft presiserer at dagens presentasjon viser bare et glimt av WP8, og at de vil avsløre mye mer om det nye OSet i tiden fremover.

Kilde:
The Verge

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse