Vi har tatt en liten titt på iOS 6 - den første beta-versjonen som ble lansert under årets WWDC.

Annonse


Vi har testet iOS 6

Vi har vært så heldige å fått installert iOS 6 beta 1 på nye iPad og iPhone 3GS.

Vi klarer ikke å ta for oss hver eneste lile endring, men iMore har en stor og fin liste over alt som er nytt.

Les også: Dette er de viktigste WWDC 2012-avsløringene.

Se Apples 3D-kart (HD-versjon):

iPad 1 ikke støttet

Det er ikke mulig for hvem som helst å teste OSet enda, man må nemlig være registrert som utvikler hos Apple og dette koster penger. Da får man tilgang til å registrere et visst antall iOS-enheter med produktets UDID.

Når man laster ned en iOS-beta verifiseres UDID-nummeret mot Apple. Det er med andre ord ingen måte rundt dette. Når den endelige versjonen legges ut på utviklernettsiden til Apple en, gjerne mange dager før den offisielle lanseringen i høst, da kan alle installere det nye OSet.

iOS støtter følgende produkter:

* iPhone 3GS og nyere
* iPad 2 og nyere (beklager, iPad 1-eiere)
* iPod Touch 4. generasjon

Les også: Dette skjedde på årets Apple-jippo.

Mange små endringer

Det er noen store nyheter i OS 6, men i hovedsak er det snakk om mange små forbedringer som gjør sitt for at OSet blir en bedre total-opplevelse. Styrken til iOS 6 er derfor alle de små endringene som løfter helhetsbildet, og som helt ærlig bør være en selvfølgelighet i 2012 – vi er derfor litt skuffet over at oppdateringen ikke kommer før til høsten.

Twitter og Facebook.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Hva angår de største nyhetene kan vi nevne Facebook-integrasjon, samt en ny kart-app (med kart-data levert av TomTom) fra Apple med 3D-visning. Google har som kjent fått sparken (og vi som var så glade i Street View på Retina-skjermen).

I tillegg er Siri å finne på nye iPad og iPad 2. Lurer du på hva som skjer med iPad 1? Forbered deg på å bli skuffet. Nettbrettet får ikke iOS 6, trolig grunnet for lite minne. Det er likevel noe oppsiktsvekkende siden gamle 3GS faktisk får bli med på moroa.

Dette plaget oss tidligere

En av forbedringene som ikke akkurat er så veldig stor og spennende, men veldig nyttig, er at App Store-passordet lagres permanent fra innstillinger. Aldri mer nødvendig å taste passordet hver gang man skal installere eller oppdatere en app. Dette har plaget oss i noen år.

E-post-appen oppdateres ikke lenger ved å trykke et ikon nede på venstre siden, men ved å swipe ned venstre-innboks-visning. Her er det også lagt til et ny dråpe-ikon.

Vi har også surfet endel med Safari på iPad 3, og selv om vi ikke har kjørt noen fullverdig test med målinger av JavaScript-ytelse og slikt, så føler vi likevel at nettleseren er en god del kjappere. Nettsider ser ut til å tegnes kjappere, og det er flott å ha tilgang til åpne faner på andre iOS-enheter takket være iCloud.

Det ser også ut til at Apple har rettet den svært irriterende feilen som medførte Safari-kræsj ved pinch-to-zoom på store bilder.

Eksempler.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Dette plaget oss tidligere

Den nye kart-appen er en litt skuffende affære. Dette fordi Apple ikke har skaffet til veie høyoppløste satelitt-bilder av Norge enda. Du kan derfor ikke fly rundt i hovedstaden med Retina-oppløsning og 3D-visning. 2D-kartene mangler også mange detaljer når man sammenligner med Google, men vi tror og håper Apple retter dette senere.

Det mangler også skikkelige kartbilder og 3D-visning av de store byene i Statene, blant annet New York, men et søk på Apple i California ga resultater. 3D-visningen er sylskarp på den nye iPaden, men man ser godt at dette ikke akkurat er spill-grafikk.

Men det er veldig kult å fly over byer i 3D, ingen tvil om det. Merk at Street View er borte (kommer det noe tilsvarende fra Apple? Vi har ikke sett noen Apple-bil med påmonter kamera enda), men Google skal lansere en ny kart-app til iOS senere. Vi tipper Street View blir å finne der.

Foruten Siri på norsk synes vi det er på tide at også iTunes Match kommer til Norge. Det er nemlig avdekket at iOS øtter musikk-strømming av iTunes-musikkbibliotek.

Konklusjon

Beta 1 er overraskende stabil til en iOS-test å være. iPhone 3GS er en telefon som virkelig begynner å dra på åra, og er ikke akkurat noen racer lenger. Derfor er det med lettelse vi kan konstatere at mobilen ikke er tregere i forhold til iOS 5, og det er virkelig fint å ha Twitter og Facebook-integrasjon i notifikasjonsfeltet. Det er umulig å leve uten dette etter å ha testet det.

Apples kart-app med 3D-visning over Los Angeles.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

iPad 3 er jo et nytt og kjapt produkt, og er hverken kjappere eller tregere med iOS 6 ved åpning av apps, men vi ble positivt overrasket over forbedret Safari-ytelse, og ikke minst Siri-integrasjonen.

iOS 6 er en fin oppdatering som legger til en del selvfølgeligheter. Vi synes Apple kunne ha kommet med en iOS 5.5-oppdatering med Facebook-ingegrasjon og de andre småtingene i sommer. Det er jo mye i iOS 6 som burde ha vært standard siden iOS 5, men vi må nok vente til høsten.

Los Angeles
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Los Angeles.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Lavt detaljnivå i Oslo.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Oslo.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse