FN skal før jul behandle forslaget om å skattlegge store Internett-aktører.

Annonse


Skatt på Internett

Google og Facebook har vokst seg så store at de er helt dominerende på nett, også utenfor hjemlandet USA. Derfor vurderer nå FN å skattlegge dem.

Det kommer fram i dokumenter som er lekket til varslernettstedet Wcitleaks.org, som jobber for større åpenhet i telekom-bransjen.
Ifølge dokumentene er det europeiske IT- og telekommunikasjonsbedrifter som ivrer for en slik skatt.

Årsaken er at de ser med misnøye på at amerikanske bedrifter tar hele markedet fra dem.
De mener derfor at en skatt på utenlandske (det vil i praksis si amerikanske) nett-tjenester vil hindre konkurransevridning og gi bedre vilkår for europeiske konkurrenter (i den grad disse eksisterer…).

Dokumentene utgjør hoveddelen av en søknad til FN om å få slått fast et internasjonalt prinsipp der det blir mulig for «vertsnasjoner» å skattlegge utenlandske aktører som lever på kunder i utlandet.

Saken skal etter planen behandles i FN-hovedkvarteret i New York til høsten.

Ikke overraskende vekker lekkasjene bestyrtelse i den amerikanske IT-industrien.

– Dette er ekstremt foruroligende. Det kan komme til å skape enormt mye juridisk og kommersiell uforutsigbarhet, sier Sally Shipman Wentworth i den amerikanske nettnæringsorganisasjonen Internet Society (http://www.isoc.org/) til Cnet.com (http://news.cnet.com/8301-1009_3-57449375-83/u.n-could-tax-u.s.-based-web-sites-leaked-docs-show).

Andre frykter at en eventuell nettskatt vil gjøre det umulig for befolkingen i fattige land å benytte Google, Facebook og andre globale, amerikanske nett-tjenester.

Det vil rett og slett ikke lønne seg for amerikanerne å være tilstede når kundegruppene har lite penger og regjeringene deres grafser til seg alt utbytte med begge hender.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse