Airtime lar folk bli kjent, uansett om de aldri har kommunisert med hverandre før.

Annonse


Ny sosial revolusjon?

I fjor høst skrev vi om Napster-grunnleggeren Shawn Fannings nye prosjekt Airtime.

Ikke chatroulette
Airtime er en videochat-app for Facebook. Ikke ulik den beryktede Chatroulette, som mest av alt er kjent for at deltakerne plutselig og uten varsel kan la buksene falle…

Fanning og hans kompanjong Sean Parker lover imidlertid at dette skal både bli trygt og familievennlig. De beskriver prosjektet nærmest som en ny sosial revolusjon, og håper dette skal være med på å holde Facebook relevant i en tid der stadig flere sosiale nettverk med et utall apper og tilleggstjenester melder seg på banen.

Og ikke dating heller…
– Om noen du ikke har felles venner med kontakter deg på Facebook, føles det ganske ekkelt. Det er vanskelig å møte nye folk på den måten. Vi legger til rette for nye kontakter. Og nei, dette er ikke en sjekketjeneste, sier Fanning til Forbes.com.

Airtime er verken først ute eller alene om å bringe folk sammen med lyd og levende bilde, i eller utenfor Facebook.

Verken først eller alene
For eksempel har Google+, allerede i lengre tid har hatt videochat (Hangouts) med muligheter til å slenge innom for ukjente (i tilleggvideosamtale i Gmail). Og ikke minst har Skype lenge hatt en Facebook-app som lar deg kontakte vennene via deres Facebook-konto – vel å merke ikke med video. Det må du fortsatt inn i den frittstående Skype-appen for å få.

På tross av konkurransen tror Fanning og Parker på et tettere og mer utbytterikt samarbeid enn de andre med Facebook.

Zuckerberg meldte seg
Og ganske riktig, blant de første brukerne under lanseringen i natt norsk tid var selveste Mark Zuckerberg, Facebooks grunnlegger og sjef.

Facebook hadde imidlertid ingen ting med lanseringen å gjøre. Men ifølge flere kilder skal Zuckerberg ha vært tungt involvert i både utvikling og lansering.

Bedre integrert
Airtime skal etter sigende være langt bedre integrert i Facebook enn de fleste andre tredjeparts apper. Og det virker utvilsomt som om Fanning og Zuckerberg snakker bedre sammen enn for eksempel Steve Ballmer (Microsoft er deleier i Facebook og heleier av Skype) og Zuckerberg gjør.

For Airtime har det Facebook hittil har manglet – en fornuftig måte å kommunisere med kjente og mindre kjente via levende bilde og lyd.

Felles interesser
Mens du for eksempel på Skype «ringer» spesifikke personer du har fått nummeret eller adressen til, så gir Airtime deg muligheten til å kontakte og bli kontaktet av folk som deler dine interesser, selv om du verken har truffet dem før eller har dem i Facebook-vennekretsen.

Du må med andre ord være svært selektiv med Liker og gruppeinnmeldinger om du ikke skal bli oversvømt av totalt ukjente folk som kjører Toyota (som deg og millioner av andre) eller har husdyr (du har hund, hun har katt).

– Verdien ligger hos brukerne
– Vi bygger en nettverkstjeneste som er svært forskjellig fra programvare til forbrukere. Dette er ikke noe du kan holde i hånden. Hele verdien ligger i forbindelsen mellom brukerne, sier Sean Parker til CNet.com.

Presentasjonen i New York i natt var full av uforutsette feil og tekniske utfordringer, så Airtime har nok uansett et stykke å gå før alle de 900 millioner Facebook-brukerne henger seg på i vill begeistring.

Her er et intervju med Fanning og Parker om Airtime:

Og dette er en reklamevideo som viser hvordan det er meningen det skal fungere:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse