Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Kjører du et moderne OS fra Microsoft eller Apple behøver du ikke gjøre noen endringer. IPv6 er automatisk aktivert. Nettet gjør resten av jobben automatisk for deg. (Ill.: windowsreference.com)

I dag skjer det noe viktig du ikke merker

Oppdatert: Telenor ruller ut IPv6.

Telenor kunngjorde i dag, på den offisielle IPv6-dagen, at online.no og telenor.no bruker neste-generasjons IP-plattform.

Viktig nett-milepæl

Telenor lanserer det nye nettet sammen med en rekke andre nett-leverandører og nettsteder som Google, Facebook og Yahoo.

Men hva skal til for å bruke IPv6? Ingenting. OSet og nettet tar seg av den oppgaven:

«De fleste brukere vil nok ikke merke noen forskjell om man benytter den eksisterende eller den nye versjonen av internettprotokollen, og de to versjonene vil leve side om side i mange år.

PC-er som bruker Windows Vista eller Windows 7 vil kunne benytte både IPv4 og IPv6. Det samme gjelder for de som benytter en Mac», skriver Telenor i pressemeldingen.

Snart tomt for IPv4-adresser

Grunnen til overgangen er rett og slett at det snart ikke er flere IPv4-adresse igjen på nett. 4-standarden ble brukt helt siden tidlig på 80-tallet, og da trodde man ikke på noen måte at nettet skulle bli allemannseie og bli en stor samfunns-revolusjon:

«Antall tilgjengelige adresser på IPv4 nærmer seg slutten, og det er derfor nødvendig å gå over til en ny Internett-protokoll; versjon 6 (IPv6).

IPv6 dekker det framtidige behovet for IP-adresser, og er en forutsetning for at Internet fortsatt skal kunne vokse og være en plattform for innovasjon og økonomisk vekst», forklarer teknologidirektør i Telenor Norge, Frode Støldal, i pressemeldingen.

Hva med Windows XP?

I Windows XP, og heller ikke med nyeste oppdatering SP3, er IPv6 aktivert som standard, men det er veldig lett å aktivere nettverks-protokollen.

Trykk ctrl+r, skriv «cmd» og følgende: «netsh int ipv6 install». For å deaktivere skriver du logisk nok: «netsh int ipv6 uninstall»

Oppdatert, 13:10, 06.06.12:

Telenor anbefaler likevel ikke å aktivere IPv6 på en XP-maskin, da det ikke fungerer optimalt:

«IPv6 implementasjon i XP er ikke fullstendig, og XP-brukere må selv slå på IPv6 med en manuell konfigurasjon. Vi anbefaler derfor å ikke skru på IPv6 for XP-maskiner», forklarer Knut Sollid, informasjonssjef i Telenor til ITavisen.no.

Kilde:
Telenor pressemelding

Stikkord: nettet, telenor