For 30 år siden i dag startet det som etter hvert utviklet seg til å bli data- og nettbrukernes største hodepine. Og en lukrativ industri...

Annonse


Et digitalt uhyre

I går skrev vi om Flame, et virus som har herjet i Midtøsten i flere år, men som først nå er oppdaget.

– Uhyre komplekst
Viruset – som egentlig er en verktøykasse (toolkit) – synes å ha en eller annen form for politisk hensikt. Men denne hensikten kan være vanskelig å skjønne, siden viruset angriper både Israel og Iran. De to er som kjent ikke akkurat godvenner.

Virus-eksperter beskriver Flame (av enkelte også kalt Viper) som uhyre komplekst, og mener det vil ta år før man klarere å «dissekere» det.

Fiender samarbeider
Trusselen blir ansett som så farlig at forskere på tvers av de politiske skillelinjene nå jobber intenst med å få bukt med den.

Annonse


Iran har for eksempel gått ut med en advarsel, og mener også at de har funnet fram til en kur som de nå tilbyr alle andre.

– Slektning av Stuxnet
Iranske myndigheter beskriver Flame som en nær slektning av Stuxnet, ormen som angrep deres atominstallasjoner i 2010.

Mange hevder USA sto bak Stuxnet, i samarbeid med Israel. Denne gangen er det ingen som våger å spekulere i hvem som står bak.

– Utviklet over mange år
Kaspersky Labs, som oppdaget viruset, mener likevel at det mest sannsynlig står en statsmakt eller regjering bak. Dette bygger de på at viruset har helt andre egenskaper enn «frilanser-virus» laget for kriminell virksomhet.

Trusselen har uten tvil blitt utviklet over mange år, muligens av en stor gruppe eller et dedikert team, mener antivirusselskapet.

– Mangehodet troll
I Ungarn mener forskere ved CrySys (Laboratory of Cryptography and System Security) at Flame har vært aktivt i mellom fem til åtte år, uten at noen har oppdaget det.

Forskerne beskriver i likhet med kolleger i andre land en uhyre kompleks struktur – som et mangehodet troll med et utall funksjoner og en helt unik tilpasningsdyktighet og evne til på skjule seg.

Digitalt uhyre
Det digitale uhyret sprer seg både via minnepinner og nett, og blir akkurat nå regnet som den største trusselen mot verdens datasikkerhet. Og kanskje også den største trusselen vi har sett så langt.

Uansett er det liten tvil om at denne er langt verre å verge seg mot enn det vi har sett tidligere. Det er allerede avdekket en rekke varianter (builds), og flere vil trolig dukke opp på verdens maskiner, nettverk og datasystemer i tiden som kommer.

Kilde:
The Register

Annonse