Nå har de brukt opp kruttet

Digital piratvirksomhet hadde vært greit å stoppe om noen hadde tjent penger på det. Å stoppe et helt folk er derimot verre...

kommentar ITavisen_To#3D702«Saksøk hver eneste jævel»-prinsippet er oppbbrukt. Med så negativ PR-virkning at salget sannsynligvis blir mer skadelidende enn om platebransjen hadde holdt advokatene sine i bånd.

Nå er det blokkering som gjelder. Det vil garantert heller ikke fungere som botemiddel mot den ulovlige fildelingen.

Stadig hardere lover
Lovene – i hele EU og dermed også i Norge – er endret. Og nye lover kommer. Plate- og filmbransjen skal få lov å drive egen overvåking av IP-adresser. Og i flere land skal det snart bli mulig å få ut navn fra bredbåndsleverandørene uten et nikk fra dommeren først.

Annonse

Varsling med trussel om utestengelse fra nettet i en periode er også satt i verk, blant annet i Frankrike. Heller ikke det har gitt annet resultat for innholdsleverandørene enn en trassig holdning i folket og negativ omtale i pressen.

Hjelper ikke
Problemet er at det hjelper ikke, nesten uansett hva man gjør. I USA, der henvendelsene med «vennlige tilbud» (betal, eller reiser vi sak) til vanlige fildelere (blant dem barn og utfattige, enslige forsørgere) kan telles i tusentall og kringkastes så godt det lar seg gjøre til skrekk og advarsel for andre, lastes det opp og ned som aldri før blant folk flest.

Og det på tross av gode, populære og lovlige strømmetjenester som Last.FM, Spotify, Netflix, Hulu og Blockbuster.

Nytteløse forsøk
I Norge har man heldigvis vært tilbakeholdne med å tvinge seg inn på jente- og gutterommene. Og det ene forsøket vi har sett på å blokkere Pirate Bay (IPFI mot Telenor) viste seg nytteløst.

I Storbritannia har de imidlertid forsøkt dette. Der er nå samtlige bredbåndsleverandører pålagt å stenge brukerne sine ute fra den beryktede, svenske piratportalen.

Enkelt å komme rundt
Det har gått heller dårlig, kunne ITavisen melde i dag.

Det er jo bare å skifte IP-adresse, bruke en proxy eller foreta andre enkle grep som selv en piratjeger med datakortet kan klare.

Kan ikke stoppe et helt folk
I det siste har vi sett spektakulære aksjoner (for eksempel Dataupload-saken) mot kommersielle, ulovlige fildelere. Med andre ord folk som skor seg på å lure vanlige fildelere som gjerne vil se en film eller to gratis.

Digital piratvirksomhet er greit å stoppe om noen tjener penger på det. Å stoppe et helt folk er derimot verre.

Tore Neset er redaktør i ITavisen

Annonse
Annonse