Science fiction-forfatteren Elizabeth Moon synes det er flere fordeler enn ulemper ved å «chippe» alle.

Annonse


– Alle burde «chippes» ved fødselen

Det hjelper ikke å være seg selv om ingen andre vet det.

Usikker ID
Med andre ord: ID er alt. Uten den får du verken lån i banken eller mobilabonnement. Og ikke penger på NAV om det kniper.

Om en person og hans eller hennes ID er identiske, er i dag et åpent spørsmål. Pass kan forfalskes, personopplysninger kan stjeles.

Og i krigen er det vanskelig å vite hvem som er uskyldig sivil og hvem som er stridende fiende.

Annonse


Unik brikke
Det er det siste som har fått den amerikanske science fiction-forfatteren Elizabeth Moon til å foreslå at alle nyfødte barn får operert inn en elektronisk brikke i kroppen. Og at vi andre får ettermontert en.

– Om jeg var keiserinne av Universet ville jeg insistert på at hvert eneste individ hadde en unik ID permanent montert – en strekkode om du vil – en innoperert brikke som gir en lett, rask og billig måte å identifisere folk på, sier hun til BBC.

Skrekkscenario
På denne brikken skal det ligge unik, digital informasjon, samt en sender som gjør at ingen som befinner seg i nærheten eller er på Internett skal være i tvil om hvem du er og hvor du er.

Moon overfor BBC at noe slikt ville være problematisk når det gjelder personvernet.

Å bestandig signalisere sin identitet overfor myndighetene er jo selve skremmebildet for de som har opplevd et skrekkregime.

– Flest fordeler
Hun ser likevel større fordeler enn ulemper ved en slik ordning.

For eksempel mener Moon at det ville løse problemene både med ID-tyveri (selv om man jo kunne tenke seg noe enda verre: at noen åpner kroppen din for å få tilgang til brikken…), ulike former for svindel og ikke minst at feil person blir tatt i alvorlige kriminalsaker.

Selektiv dreping
I en krig tenker Moon seg at soldatene til enhver tid vil vite hvem som er sivil og hvem som er stridende. Dermed kan de være mer selektive med skuddene.

Forfatteren tenker seg til og med at man kan porsjonere drepingen etter hvor mange skudd hvert individ i fiendens hær har avfyrt…

Annonse