Her føres Ivan Antonov vekk av FBI-agenter etter at han har landet i New York.

Annonse


Utlevert til USA

Anton Ivanov fra Estland er beskyldt for å ha vært med i en hacker-gjeng som infiserte fire millioner PC-er.

Nå er han satt på flyet til USA, der han risikerer å bli dømt til lang fengselsstraff.

Kontrast til britisk sak
Utleveringen står i grell kontrast til saken mot den britiske Gary McKinnon, som USA fortsatt ikke har fått kloa i ti år etter at de begjærte ham utlevert.

Ivanov ble på sin side tatt i november. USA begjærte ham utlevert kort tid etter, og knapt fire måneder etter blir han altså satt på et fly til New York.

Svindel i stor stil
Mens McKinnon ifølge amerikansk politi skal ha brutt seg inn i vitale forsvarssystemer, har Ivanov drevet med såkalt clickjacking.

Det betyr at man lurer PC-brukere til å klikke seg inn på et nettsted der det ligger uønsket programvare. Ved å rute ofrene inn i ulike former for svindel-tilbud, skal Ivanov og hans medsammensvorne ha tjent til sammen 14 millioner dollar – om lag 80 millioner kroner.

Hindret anti-virus
Sammen med seks andre hackere opererte han et nettverk ofrene kom inn på nettsteder de aldri ville ha vært på dersom de ikke var infisert. Teknikken de brukte er kjent som såkalt DNS changing (domenenavnet blir manipulert).

Programvaren forhindret dem også fra å gå inn på nettsteder som tilbød programvare som kunne avsløre og fjerne skadevaren.

Flere kan bli utlevert
Fem av de seks øvrige sitter fengslet i Estland i påvente av rettssak der. En av dem er fortsatt på frifot.

Det foreligger så langt ingen formell utleveringsbegjæring for andre enn Ivanov. Men de seks øvrige er i likhet med ham siktet for kriminelle forhold i USA, så vel som i Estland. Det er dermed sannsynlig at flere av dem vil bli satt på flyet til New York, slik Ivanov ble.

Kilde:
ArsTechnica.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse