kommentar ITavisen_Tore_ny

Annonse


Nå må maset slutte!

Det er heldigvis ikke ITavisens oppgave å dekke den pågående rettssaken i Oslo tinghus, som blir mer og mer gruoppvekkende for hver dag som går.

De vanlige mistenkte
Samtidig kan vi ikke unngå å legge merke til at debatten rundt hva som fikk tiltalte til å utføre sine grufulle gjerninger på ingen måte har stilnet.

Og nå, som i dagene like etter terrorhandlingene, er det skytespill og anonym nettdebatt som direkte eller indirekte får skylden. De er «the usual suspects» (de vanlige mistenkte), for å bruke et forslitt uttrykk fra kriminallitteraturen.

Stiller spørsmål
Da VGs kommentator Hanne Skartveit i går stilte spørsmål – noe på etterskudd, kanskje – om det er sammenheng mellom Modern Warfare og det som skjedde på Utøya, flommet kommentarfeltet ikke overraskende over av protester.

Nå tar ikke Skartveit til orde for noen form for forbud, og hun må jo få lov til å stille de spørsmål hun vil, både til seg selv og andre.

Forbud mot øks også?
Men den underliggende logikken synes å være den samme som hos de som ønsker et nærmest polstret samfunn, der alt som er potensielt farlig er forbudt. Øks brukes for eksempel daglig til fredelig vedkløyving her i landet, men har dessverre også blitt brukt til å ta livet av folk.

Et skytespill er jo en samling bits og bytes på en sølvskive og dermed i utgangspunktet langt mindre fryktinngytende. Det skal svært mye kvasi-intellektuelt tankespinn til før fingeren på kontrolleren kan kobles til fingeren på avtrekkeren.

«En fare for menneskeheten»
Jaron Lanier, som av Aftenposten beskrives som «en av klodens fremste teknologitenkere» hevder på sin side at sosiale medier er en fare for menneskeheten.

– I Oslo tingrett foregår det akkurat nå en historisk rettssak, der den tiltalte har utgitt seg for å være en annen og plaffet løs på mer eller mindre tilfeldige, vilt fremmede personer. Ringer det en bjelle? spør Aftenpostens journalist Joachim Lund retorisk.

Ingen bjeller ringer
Nei, det gjør det ikke. For ingen andre nettdebattanter har gjort det mannen som nå står tiltalt i Norgeshistoriens verste straffesak har gjort. Tiltalte gikk på do også. Det gjør ikke alle andre som gjør sitt fornødne til potensielle massemordere.

Vi må ikke stelle oss slik at en enkelt persons ugjerninger begrenser det alle vi andre får lov å gjøre.

Tore Neset er redaktør i ITavisen.

Se tidligere kommentarer om samme emne:
Riktig å fjerne spill?
Forsvar anonymiteten!

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse