Slik framsto fildelingstjenesten Megaupload da de var oppe og gikk.

Annonse


– Ikke gi dem filene tilbake!

I kjølvannet av den mye omtalte MegaUpload-saken frykter nå filmbransjen at ulovlig kopierte filmer kan komme på «frifot» igjen.

Da politiet i New Zealand arresterte Kim «Dotcom» Schmitz og flere av hans medhjelpere i januar, ble fildelingstjenesten naturlig nok stengt i samme slengen.

Beholder filene
Filene ble derimot ikke slettet med én gang, selv om politiet ønsket det.

Nå beholdes filene på de stengte serverne av to årsaker: Kim Dotcom og hans medtiltaltes advokater forlanger det. Den andre årsaken er at en rekke bedrifter, organisasjoner og privatpersoner har fullt lovlige filer liggende der.

Annonse


I god tro
Mange brukte angivelig fildelingstjenesten i god tro som lagringsplass for deres egne høyst lovlige filmer, fotografier og låter, uvitende om at den var ulovlig.

Disse filene skal brukes av forsvarerne i rettssaken som bevis på at det faktisk foregikk mye lovlig aktivitet via nettverket i tillegg til de bevislig ulovlige opp- og nedlastingene.

Må levere tilbake
Dermed har amerikanske myndigheter, som har reist saken, neppe noe annet valg enn å gi de til sammen 25 000 serverne med innhold tilbake til selskapet Carpathia, som driftet MegaUpload.

Forsvarerne vil så kjøpe serverne på vegne av sine klienter.

Frykter ny oppstart
Dette ser imidlertid filmbransjens organisasjon MPAA mørkt på.

I et åtte siders langt notat til retten uttrykker de frykt for at tjenesten kan starte opp igjen eller at andre kan få tak i filene og fortsette å distribuere dem. De anbefaler derfor at politiets intensjon om full sletting av materialet blir fulgt opp.

Vil ha filene sine tilbake
Nettrettighetsorganisasjonen EFF (Electronic Frontier Foundation) opptrer på vegne av forretningsmannen Kyle Goodwin og forlanger filene hans tilbake.

– Goodwin har lidd et vesentlig forretningsmessig tap, uten at han selv er skyld i det. MegaUploads uskyldige brukere fortjener en mulighet til å få sine viktige data tilbake før de blir ødelagt for alltid, heter det i uttalelsen fra EFF.

Uskyldig offer
Det hører også med til historien at Carpathia forlanger kompensasjon for de ca. tre millioner kronene det så langt har kostet dem å drifte serverne i perioden de har vært stengt. Hvem betaler gildet? spør de. Politiet?

Carpathia er ikke part i saken, men føler seg som et offer for den.

Annonse