Det er lett å bli forvirra, men hverken NetCom eller Telenor kan per dags dato levere 4G-hastighet på nye iPad.

Annonse


Ikke la deg lure av Apple

Vi ble ganske forundret når vi åpnet Apples norske nettbutikk i dag morges og oppdaget at selskapet fortsatt reklamerer for 4G.

Ingen LTE med nye iPad i Norge

Bare for å gjør det klart med en gang: nye iPad støtter ikke det norske LTE-nettet. Det er mulig det kommer en europeisk versjon (Telenor håper), men vi har ikke hørt noe om dette fra Apple eller noen andre.

Den versjonen som fra i dag av er tilgjengelig støtter altså ikke norsk 4G som NetCom er alene med å ha begrenset støtte for i Norge.

Ble kritisert tidligere

Apple fikk kritikk her i Norge rett etter avdukingen av det nye nettbrettet fordi de skrev på sine egne sider at 4G til den nye iPaden ble levert av både NetCom og Telenor.

Apple måtte senere fjerne dette da det norske nettet som kjent ikke støtter frekvensene Apples 4G-brikke støtter.

HSPA+ kjappeste mulighet i Norge

Så Apple lister altså opp WiFi + 4G med begge logoene på bestillingsidene, men skriver under i mindre skrift følgende:

«iPad-modellen med Wi-Fi + 4G kan bruke raske GSM/UMTS-nettverk over hele verden, inkludert HSPA, HSPA+ og DC-HSDPA.

Når du reiser utenlands, kan du bruke et micro-SIM-kort fra en lokal operatør. Du kan også koble til 4G LTE-nettverkene til AT&T i USA og til Bell, Rogers og Telus i Canada.»

HSPA+ er det kjappeste 3G-datatrafikken man kan få, men det virker her som at Apple velger å kalle det 4G. Det er det altså ikke. Det er kun LTE som kan betegnes som 4G om man ønsker å bruke sistnevnte betegnelse.

Telia reagerer

Danske Telia er ikke glade i at de blir satt i kontekst med 4G de ikke kan levere. Dette forklarer Søren Abildgaard til Mobilsiden.dk:

«Vi vil ta kontakt med Apple og fortelle dem at dette er snakk om villedende markedsføring når de skriver at «The new iPad kan brukes på 4G», når dette ikke er tilfellet i Europa. Derfor vil vi nå ta en dialog med Apple.»

Kilde:
Apple

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse