DSC01673

Annonse


Slik er verdens beste kameramobil

Nokia fikk ekstremt mye oppmerksomhet da de viste frem 808-mobilen på mobilkongressen i Barcelona nylig. Telefonen skal representere et veiskille innenfor kamerateknologi, med en enorm sensor på 41 megapiksler, som sørger for glimrende bildekvalitet.

Enorm størrelse
Poenget er likevel ikke at bildene blir faktisk 41 megapiksler store – det har jo ingen hensikt. I utgangspunktet er det meningen at man skal knipse bildene i mer håndterlige oppløsninger som 8 eller 5 megapiksler, som bearbeides fra den opprinnelige oppløsningen. Det er dette som sørger for at bildene har en normal størrelse, men samtidig sørger for at bildekvaliteten er topp (og det er denne fotovarianten som kalles for PureView).

Full zoom
Samtidig har skaleringen en interessant fordel – muligheten for digital zoom som ikke går utover kvaliteten. Du kan, i PureView-modusen, dra fingeren over bildet og aktivere zoomen. Siden bildet har så mange piksler å gå på, bevares altså kvaliteten på bildene.

De samme fordelene gjelder også når du filmer video, i opptil 1080p.

Om du virkelig ønsker, kan du ta bilder i full oppløsning. Vi lekte oss litt med dette, og det er imponerende å ta bilder i mange titalls megapiksler, for så å zoome inn på detaljene som hadde aldri vært synlige på ordinære mobilkameraer.

Dessverre fikk vi ikke i denne omgang lov å dele ut fullversjoner av bilder, som vi ønsket å legge ved denne artikkelen. Nokias representanter påpeker at programvaren i 808 er ikke helt ferdig, noe som også kunne merkes på enkelte av bildene – det var litt støy å spore opp som kanskje ikke burde ha vært der.

Likevel fremstår teknologien som imponerende, og vi gleder oss så klart til å få testet ferdigversjonen av telefonen i fred og ro. Kamerafunksjonen er responsiv, og det er samtidig veldig mange innstillingsmuligheter for de som ønsker litt mer kontroll på fargene og lyssettingen.

Litt utdatert
808 er ellers en litt merkelig mobil – den kjører tross alt Symbian Belle, et operativsystem som ikke lenger er den mest avanserte på markedet, for å si det mildt. Skjermen har også en lav oppløsning, så bildene kunne fremstått enda bedre hvis oppløsningen hadde vært høyere.

Når det er sagt er PureView en plattform som på ingen måte begrenses til én mobil, og på sikt vil tilsvarende kamerakvalitet også dukke opp på Windows Phone-telefonene til Nokia. Nokia selv forteller at de ble overrasket over den gode mottakelsen PureView fikk under MWC i Barcelona, og det er også grunnen til at mobilen kommer til Norge, noe som opprinnelig ikke var planlagt. 808 var tenkt som et lite eksperiment, men vil altså få en bredere lansering takket være den gode responsen.

Er på vei
Vi fikk dessverre ingen informasjon om når den faktisk kommer, Nokia nekter foreløpig å bekrefte lanseringsdato, men vi kommer så klart tilbake med full test så snart det er mulig.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse