Arbeidere ved Foxconn-fabrikkene får det bedre. Målet er å ende på 40 timers uke, slik det er i Norge.
Foxconn må utvide fabrikken for å kunne produsere Apples toppmodeller.

Annonse


Løy om Apple-fabrikk

Den amerikanske radiostasjonen PRI Public Radio International trekker nå tilbake et program med satirikeren Mike Daisey.

Rent oppspinn
Daisey laget i 2010 enmannshowet «The Agony and the Ecstasy of Steve Jobs», som tok for seg arbeidsforholdene hos Apples samarbeidspartnere i Kina

I forestillingen framsettes det påstander om arbeidsforholdene på Foxconn-fabrikken i Kina som nå viser seg å være rent oppspinn.

Beskrev arbeidsforhold
Materiale fra forestillingen ble sendt i programmet This American Life, som er et rent reportasjeprogram og slett ikke noe radioteater.

Radioprogrammet gir seg ut for å beskrive de forferdelige arbeidsforholdene på fabrikken, som produserer en rekke produkter for Apple.

«iPad er magi»
Blant annet ble det hevdet at væpnede vakter passer på arbeiderne. I tillegg blir det fortalt hvordan en av arbeiderne fikk kvestet en hånd i en maskin, og hvordan samme person da han fikk prøve en iPad beskrev den som «magi» før vedkommende trist fortalte at han selv nok aldri ville få råd til en slik en.

Alt dette og mye mer viste seg å være rent oppspinn.

– Teater, ikke journalistikk
Daisey sier til sitt forsvar at han ikke driver med journalistikk, men teater.

– Hør her. Jeg benekter ikke at jeg tok noen små snarveier for å bli hørt. Men jeg står bak arbeidet jeg gjorde. Det jeg gjorde feil – og som jeg virkelig angrer på – er at det ble presentert på radioen som journalistikk. Det er ikke journalistikk, men teater, sier han til den samme radiostasjonen som altså kringkastet deler av showet hans som et ledd i en ellers nøktern beskrivelse av forholdene ved fabrikken.

Ødelegger for fakta
Det har i årenes løp kommet mange grundige og godt undersøkte reportasje om arbeidsforholdene ved Foxconns fabrikker. Flere av dem har avdekket graverende forhold.

Nå blir det imidlertid vanskeligere å skille fakta fra fiksjon. Enhver journalist som samvittighetsfullt prøver å bringe fakta til torgs om denne saken vil heretter utvilsomt bli møtt med en viss skepsis.

Kilder:
PRI.org
Wired.com
CNN.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse