Windows Consumer Preview på nettbrett og bærbar.

Annonse


Vi er ikke helt overbevist

Vi har i lengre tid prøvd Windows 8 «Consumer Preview» på bærbar og nettbrett. Følgende er ikke en test, kun en forhåndstitt med fokus på hvordan det oppleves å bruke det nye grensesnittet i kombinasjon med det klassiske skrivebordet.

Følgende forhåndstitt tar ikke for seg nettbrettets-ytelse eller formfaktor da det fortsatt er en relativt gammel prototype. Når det er sagt har OSet kjørt helt uten problemer på begge maskiner noe som gjorde det mulig å fokusere på selve bruken.

Vi anbefaler at du leser vår første Windows 8 nettbrett-forhåndstitt for å gjøre deg kjent med Metro på et grunnleggende nivå.

Dette er Metro.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Ny Start-meny – en ny Windows-æra

I Windows 8 handler alt om den nye Start-menyen. Å kalle det en meny gjør den ikke rettferdighet; det er et helt nytt brukergrensesnitt man sendes til – bort fra skrivebordet (skrekkblandet fryd merkes). Dette gjelder nettbrett såvel som stasjonære og bærbare-maskiner.

Du kommer ganske fort til å kløne og prøve å bli vant til å skifte mellom Metro og skrivebordet. Problemet er dog større. Jeg tar meg selv i å gå tilbake til det klassiske Windows-skrivebordet også på nettbrettutgaven av den enkle grunn at det er for få Metro-apps – det er derfor umulig å få noe skikkelig inntrykk av det nye grensesnittet.

Ikke så rart, dette er jo en bare en test-versjon og alle appene er gratis, men er Windows Phone en indikasjon vil det ta lang tid, kanskje for lang tid før det kommer mange fine Windows 8 Metro-applikasjoner. Vi vet rett og slett ikke hvordan dette blir enda, spesielt ikke i Norge. Mer om dette i slutten av saken.

Det betyr at mange kanskje vil sitte og måtte bytte mellom Metro og det klassiske skrivebordet i mange måneder (marerittet for Microsoft er selvsagt år) etter lansering. Det er et problem om førsteinntrykket blir slik at det egentlig handler om det klassiske skrivebordet like mye eller kanskje mer enn Metro.

Nå skjønner jeg ingenting

Det er også andre ting å kritisere hva angår brukergrensesnittet. Jeg skal innrømme jeg klødde meg ganske mye i hodet første gang jeg fikk se minimalistiske og fargerike Metro i Windows 8.

Hvor trykker jeg får å få frem program-alternativene? Hvordan får jeg tilbake til der jeg kom fra? Hvordan går jeg egentlig tilbake til en annen nettside i IE 10 med Metro-drakt?

Microsoft så seg nødt til å levere en større oppdatering allerede i går, kun uker før den offisielle lanseringen.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Alt dette er gode spørsmål jeg ikke fikk noen svar på. Jeg er godt bevandret i mange forskjellige brukergrensesnitt og er som mange andre svært godt innarbeidet i den gamle Windows-måten å gjøre ting på. Så når jeg ser et helt nytt grensesnitt er jeg en kombinasjon av en person som tenker litt som de som lagde grensesnittet og dermed klarer å finne frem, men en del av meg er også som vanlig bruker som blir irritert når småtingene ikke er selvforklarende og/eller rett og slett klønete utført.

Mest klønete er Metro med mus. Man vet ikke om man skal trykke for å få frem Charms-menyen eller bare bevege musa over, og hvordan var det man fikk frem adressefeltet og frem og tilbake-knappene i Metro-IE?

Man blir enkelt og greit nødt til å finne ut av hvor man skal berøre eller trykke på egenhånd. Prøve alle kriker og kroker til høyre, venstre, oppe og nede. Som med den fraværende Start-menyen på skrivebordet: Microsoft er nødt til å gi brukeren grafiske hint om hvor det skal trykkes. I hvert fall første gang brukeren logger inn med sin Windows Live ID. Og apropo Windows Live ID…

Få en følelse av hvordan OSet er å bruke (HD-versjon):

De små tingene

For man merker Microsoft har gjort noe riktig når man tar med seg nettbrettet hjem og man er på nett uten å tenke over det. Har vi satt opp noen WiFi-forbindele på nettbretet? Har vi tasta inn WiFi-passordet for hundretusenogførtiende gang? Nei, og vi tenkte ikke engang over det. Sånn skal det være i 2012.

To apps samtidig.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

På den bærbare maskinen koblet vi oss nemlig til samme nettverk med samme Windows live ID noen dager tidligere. Dette lagres, og dermed kobler også andre Windows 8-maskiner seg automatisk til det korrekte nettet. Slike småting elsker vi. Det er veldig viktig at nye Windows byr på elegante løsninger konkurrentene ikke byr på.

Ikke bare har de ikke samme funksjonalitet, men grunnen til å legge til rette for det er langt mindre grunnet Windows’ nærmest monopol på stasjonære maskiner. Her har Microsoft en stor mulighet. De kan markedsføre at alle Windows 8-maskiner er i symbiose.

Elegante Metro

Slike ting er, unnskyld oss, elegant på en måte man ikke trodde Microsoft kunne være elegante på. Metro har gitt oss den følelsen fra første gang vi så det og allerede første gang vi prøvde OSet på et nettbrett i desember i fjor.

At alle Windows 8-innstillinger er tilkoblet din Windows Live-skykonto kan vise seg å være en av de mest geniale funksjonene med tanke på Windows’ fortsatt store dominans på bærbare og stasjonære.

Butikken.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Bare det å få med seg skrivebordet med sine egne bakgrunner og visuelle stil uansett på hvilken maskin man jobber på er en god følelse, Det gjør PCen personlig på en måte Microsoft har prøvd på lenge, men aldri lykkes med – muligens ikke før nå. Hva angår multitasking har vi ingenting å melde hva angår Metro-grensesnittet. De fleste appene ser rett og slett ut til å ikke å multitaske skikkelig i denne test-versjonen. I Windows-skrivebordet fungerer dette selvsagt som det alltid har gjort.

Dette må de få til

Problemet er bare at de har et app-utvalg som vil være langt, langt mindre enn konkurrentenes. Det er derfor viktig at appene er av svært høy kvalitet når Windows 8 er på markedet med støtte for nettbrett i alle slags størrelser.

Er ikke appene penere og mer intuitive, og kommer de ikke mest populære programmene innen kort tid etter at OSet og maskinvaren er lansert er vi redd Microsoft skusler bort sin eneste store sjanse.

Microsoft lovte å oppdatere Consumer Preview og det gjør de.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Når det er sagt: selskapet er flinke, og har alltid vært, til å pleie sine utviklere. Det er derfor de fortsatt har så stor OS-dominans. Det er absolutt ingen grunn til at Ballmers selskap skal være dårligere her. Tvert i mot.

Hva med Norge?

Også var det dette med det norske markedet. Nordmenn med en Windows Phone-mobil merker selvsagt at app-utvalget er dårlig i forhold til Android og ikke minst iOS. Ikke bare det, men Bing og økosystemet rundt er enda ikke lansert i Norge (det er kun gamle Live Search med Bing-logoen påklistret som er tilgjengelig i Norge).

Gang på gang har vi spurt Microsoft Norge om disse regionale problemene, men de har ingen svar.

Om Microsoft ikke får opp farta og tilstanden er lik når OSet er ferdig og maskinvaren på plass i norske butikker blir det veldig vanskelig å anbefale Windows 8 og Windows Phone uansett hvor annerledes Metro er eller hvor fint Nokias nettbrett blir.

Men igjen: ingen vet hvordan situasjonen er om ett år, men feiler de på dette området blir det svært vanskelig å skaffe seg innpass i et potensielt gigantisk Windows-marked som allerede domineres av to kjemper: Apple og Google.

Foreløpig konklusjon

Greia er den at dagens NT-kjerne i Windows 7 og Windows 8 er bunnsolid. Jeg kan ikke huske sist gang jeg så en blåskjerm eller at ting krølla seg til på en eller annen måte. Dette gjelder også for Windows 8 på ikke-berørings-sentrisk maskinvare og nettbrett: det er ikke så mye å utsette på her, men det er heller ikke noe der som får oss til å juble vilt og være helt sikre på at Microsoft drar dette i havn (dvs.: blir en real konkurrent innen en akseptabel tidsperiode).

Det er fint å kunne kjøre to apper ved siden av hverandre, eller se e-post-appen samtidig som man jobber i Word, men det er ikke dette som kommer til å avgjøre nettbrett-krigen. Det er det det store helhetsbilde Microsoft må male riktig for å få folk til bytte.

Klassikern med et nytt element: Charms-verktøylinjen. Du vil bruke den mye.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

For det er slik at Windows 8 i bunn og grunn gjør det samme som markedsleder iPad når det kommer til berørings-grensesnittet. Det handler fortsatt om apper, og det handler om å presentere dem for deg på en enkel måte. Enten kun som ikoner som iOS eller som «brikker» i Windows 8. Igjen, Microsoft og app-utviklere har mulighet til å gi sine «Live Tiles» liv i form av ekstra-informasjon når man ikke er inne i appen, men dette er av tingene vi ikke har sett blitt gjort nok i Windows Phone.

OSet er flott. Det er ikke noe dårligere enn et hvilket som helst annet OS, med unntak av berøringsgrensesnittet som vi mener fortsatt trenger litt polering, samt et skikkelig app-utvalg når det lanseres.

Om dette kombineres med lekker maskinvare med god batterilevetid, pris og ytelse er det ingen grunn til at de ikke skal lykkes. Det store spørsmålet er selvsagt om ikke forbrukerne allerede har låst seg inn i iOS eller Android-økosystemet og om de ser at fordelene med Windows 8 er store at det er verdt å betale, endre brukermønster og igjen låse seg til et nytt økosystem med alt det innebærer. Frister det egentlig å kjøpe alle appene og spillene på nytt?

Det er dette som blir den store utfordringen til Microsoft.

Start-menyen… (igjen)

Planlegger du å være en tradisjonell Windows-bruker («mus og tastatur til jeg dør!») også når 8 er tilgjengelig, er det fint å vite at OSet bruker enda mindre av maskinvare-ressursene enn forgjengeren. Kjernen er krympet og optimalisert og driver-støtten ventes å være enda bedre enn Windows 7.

Samtidig: det kan være vanskelig å akseptere at den tradisjonelle Start-menyen er borte for godt (se noen fine konsept her). Om du ikke bryr deg om nettbrett er ikke det å oppdatere til nye Windows noe must som det var fra Vista til 7, men det var bare fordi Vista var skrekkelig dårlig.

«Problemet» til Microsoft er at Windows 7 slettes ikke er skrekkelig dårlig og det er på en måte dårlig nytt. De kan risikere å komme i samme situasjon som med Windows XP – OSet som nekter å dø. Det tjener de jo ikke penger på.

Forøvrig kan det være en veldig smart om Microsoft implementer en Start-indikator der den gamle Start-menyen var tidligere. For vanlige brukere er det ikke lett å finne tilbake på en intuitiv måte:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse