Selv om adressene til torrentfilene er blokkert, kan inderne fortsatt laste opp og ned både fra Pirate Bay og andre steder.

Annonse


Nå er det slutt med torrents

Den 13. januar skrev vi at torrent-filene ville forsvinne fra Pirate Bay. En måned senere ble datoen for overgangen klar.

Både innhold og info deles
Og nå er altså dagen her – 29. februar 2012. Det betyr at du fra nå av er nødt til å bruke såkalte magnet-lenker.

Det betyr at det ikke lenger bare er selve innholdet i filene som deles med andre, men også informasjonen om filene.

Starter automatisk
Rent praktisk har det ingen betydning. De aller fleste torrent-klientene (µTorrent (Mac), Transmission (Windows) etc.) støtter magnets.

Du må bare huske på å dette opp nettleseren din slik at det programmet du bruker starter automatisk når du klikker på en Magnet-lenke.

Ikke tryggere
Når det gjelder mulighetene for å bli tatt for ulovlig fildeling, så minsker disse ikke med overgangen.

Det er fortsatt mulig å overvåke hvilke IP-adresser som deler en fil. Og blir loven endret slik at politi eller platebransje/filmbransje kan forlange å få hvite hvem som skjuler seg bak IP-adressene, kan du sitte i saksa.

– Som å si at Ferrari skal slutte med bil
I The Pirate Bays egen forklaring på hvorfor de går over fra torrents til magnet heter det:

Mange medier har hausset opp at vi slutter med torrent-filer. Det blir som å si at Ferrari ikke lenger skal selge biler – de skal bare selge BEDRE biler. Det samme gjelder oss. Vi gir dere de beste lenkene som finnes!

Er det lov?
ITavisen gjør for ordens skyld oppmerksom på at de i seg selv ikke er ulovlig å laste opp eller ned til/fra The Pirate Bay.

Du må bare forsikre deg om at de du laster opp eller ned er lovlig. Det vil si at den som har rettighetene til materialet (filmselskap, plateselskap etc.) har godkjent at filmen/låten/spillet/boka/programmet kan spres fritt, uten vederlag. Eller at du selv har laget og/eller eier materialet som lastes opp eller ned.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse