En solstorm som dette kan forårsake ett eller flere gigantiske magnetfelt. Det kan få katastrofale konsekvenser, hevder en britisk parlamentskomité.

Annonse


– Magnetfelt kan slå ut alt

Solflekker, uvær i rommet og atomangrep. Alt sammen kan skape ett eller flere gigantiske magnetfelt som slår ut det meste av det vi omgir oss med av teknologi.

Skremmende rapport
Dette mener et knippe britiske parlamentsmedlemmer, som nå har levert en rapport om trusselen fra magnetfelter.

Defence Select Comittee har i oppgave å vurdere trusselbildet for Storbritannia. Og det er ingen småskåren Fanden de maler på veggen i sin rapport.

Strøm, GPS og nett forsvinner
I et verst mulig-scenario vil all elektrisitet forsvinne. GPS-systemet for navigasjon vil bli slått ut. Mobil- og bredbånd vil gå ned. Og da sitter vi der i mørket alle sammen – uten mulighet til verken å orientere oss eller kommunisere med omverdenen.

Parlamentskomiteen kritiserer regjeringen for å ha vært altfor slepphendte med forebyggende tiltak. Dessuten er eksisterende forsvarssystemer ikke nok for å beskytte britene mot trusselen, heter det.

– På tide å ta det alvorlig
Det finnes heller ingen avtaler med andre land for å sikre hjelp dersom en såkalt elektromagnetisk puls skulle slå ut elektronisk infrastruktur.

– Det er på tide at regjeringen begynner å nærme seg dette spørsmålet med den grad av alvor som det fortjener, sier komitéformannen James Arbuthnot til BBC.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse