Det tar mange dager å lage en iPad. Arbeiderne tjener 10 kroner i timen og må betale for både mat og opphold. Selv om kårene er svært tøffe i forhold til norsk standard ble det ikke funnet noen lovbrudd.

Annonse


Her er Apple-avsløringene

ABCs reportasjeprogram Nightline er en av få, om ikke den første, store amerikanske kanalen som har fått lov til å bli med på innsiden av Foxconn-fabrikkene som lager Apples iPhone og iPad.

– Unikt innblikk

Nightline-anker Anchor Bill Weir fikk altså lov til å ta seg en tur rundt i fabrikken. Hvor grundig han har gått til verks og om Foxconn har gjort i siste liten endringer og kun gitt tilgang til områder hvor ting går riktig for seg, er nærmest umulig å vite, men Weir oppsummerer det hele slik:

– Selv om vi ikke fant noen alvorlige brudd på arbeidsvilkårene nå, så vil vi rapportere dem i fremtiden om «Fair Labor Association» (et slags amerikansk arbeidstilsyn) skulle finne noen i fremtiden.

Ønsker å betale dobbel lønn

The Verge så hele programmet på 30 minutter og ble skuffet: «Det var ikke mye kjøtt på beinet» konkluderer de. Weir brukte endel tid på se hvor Foxconn lager iPads og iPhones og intervjuet arbeidere og deres familier samt snakket med «Fair Labor Association’» sjef Auret van Heerden.

Det mest oppsiktsvekkende er trolig at en Foxconn-sjef, Louis Wee, hadde ønsket at Apple krevde at Foxconn betalte dobbelt så høy lønn til arbeiderne enn hva de gjør nå.

Fakta

* Å lage en iPhone er en 141-stegs-prossess. I hovedsak lages produktet for hånd.

* Det tar fem dager og 325 hender å lage én eneste iPad.

* Foxconn produserer 300 000 iPad-kamera-moduler hver dag.

* Foxconn-arbeidere betaler selv for maten de spiser på arbeidsplassen, ca. 4 kroner.

* Arbeiderne jobber 12-timers-vakter.

* De som bor på fabrikken deler rom med seks til åtte per rom og betaler 100 kroner i
måneden for det.

* De tjener 10 kroner i timen.

* Nye arbeidstakere får et tre-dagers kurs.

To klipp fra programmet som hadde premiere på amerikansk TV i går kveld:

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Kilder:
The Verge
9to5mac

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse