Dette er et konseptbilde. Ingen vet hvordan iPhone 5 kommer til å se ut. Men den vil etter alt å dømme bli utstyrt med en helt nye type pekeskjerm.

Annonse


Super-teknologi kan revolusjonere iPhone 5 og iPad

Du håpet på et et helt nytt iPhone-design, men fikk iPhone 4S. Ventetiden kan ha være verdt det.

Patentet som kan forandre alt

Det har nemlig blitt oppdaget et nytt Apple-patent i enda flere land. Et patent som kan, om konkurrentene ikke klarer å lage noe tilsvarende, gjøre Apple kongen på haugen av mobiler og nettbrett i mange år fremover.

«Macroscalar» er navnet på den nye arkitekturen som Apple søkte om å få registrert i Trinidad og Tobago i august i fjor. Typisk Apple-taktikk for å holde ny teknologi skjult så lenge som mulig.

– Mer enn et slogan

Nå er også patentet registrert i USA og Hong Kong. Det fører til nye spekulasjoner om at Apple nærmer seg lansering av en ny CPU-teknologi.

Annonse


«Apples «Macroscalar» er ikke bare en ny markedsføringsgreie: det er en CPU-arkitektur som Apple har jobbet med siden 2004. Faktisk eier Apple minst fire patenter på teknologien, patenter som enda ikke er avslørt. Vi dekket det først i 2009 og senere såvidt to ganger i fjor», skriver patentlyapple.com.

Bedre ytelse uten å tappe batteriet

Også ZDnet har skrevet om den nye spennende teknologien, senest i juli i fjor etter at patentet ble avslørt i nok et land.

Teknologien kan vise seg å gjøre underverker med ytelsen, men samtidig bruke enda mindre strøm enn dagens tregere arkitektur.

Dette betyr macro og scalar

Macro kan fritt oversettes til ett ord: stort. «Makroøkonomi forklarer de store tannhjulene i økonomien. Makroobjektiver gjøre små ting store ved å få dem nær. Office-makroer lager store, kompliserte handlinger om til én kommando», forklarer ZDNet.

Scalar betyr én verdi, i motsetning til vector. En vector-CPU (de dedikerte tapte for Intels CPUer og skjermkort-GPUer) jobber seg gjennom en rad med rekke verdier, f.eks.: 10 14 666 22 84 53 45 25 14 47 91. Med én instruksjon jobber vector-CPUen seg gjennom alle verdiene.

Problemet «Macroscalar» prøver å løse, er at selv om klokkefrekensen stadig øker i CPUene, så betyr ikke økningen av klokkefrekvensen like stor ytelse i programvaren.

Dette gjør «Macroscalar» bedre

«Macroscalar»-CPUen løser dette problemet (red anm.: å øke CPU-effektiviteten) på en ny måte: ved kompileringstid genererer den betingede sekundære instruksjoner slik at når en data-avhengig løkke fullfører, er det neste settet med instruksjoner klare til å utføre sine.»

I et nøtteskal er greia at CPUen behandler informasjon på en slik måte at den alltid gjør noe. Slik vi forstår det kastes det ikke bort CPU-klokke-sykluser. Det kan bety svært mye bedre ytelse enn hva dagens CPU-arkitektur er i stand til.

Problemet konkurrentene kan møte på som Apple ikke har er at sistnevnte styre både maskinvare og programvare, en stor, stor fordel for virkelig å kunne dra nytt av «Macroscalar».

Apples Macroscalar-patent.

Kilde:
Patently Apple
MacRumors

Annonse