23 år gamle Richard O’Dwyer risikerer mange år i amerikansk fengsel. Britiske myndigheter har gitt amerikanske myndihgeter lov til å utlevere ham.

Annonse


Britiske Richard (23) lenket til pirat-film…

Richard O’Dwyer risikerer å bli utlevert til USA etter at det ble oppdaget at han lenket til pirat-film og TV-serier fra TVShack.net.

Risikerer 10 år i fengsel for nett-lenke

Det var en fortvilet mor som ble intervjuet av World Socialist Website i går:

«Da vi gikk på kausjonen i slutten av mai 2011 sa de at den britiske undersøkelsen hadde blitt stoppet, ett minutt senere sa de: «Vi har fått denne utleverings arrestordren til deg». Det er det første vi hadde hørt om utlevering. De tok Richard med en gang til retten i London.»

Les også: Britisk hacker skal utleveres.

Annonse


Britiske myndigheter ga grønt lys

Med Storbritannias tette bånd til USA kan amerikanerne, om de føler for det, mer eller mindre gjøre hva de vil om de finner ut om britiske statsborgere som aldri har satt sin fot i Statene, hente dem til USA og dømme personen eller personene med amerikanske lover. Dette ble mulig etter at European Arrest Warrant trådte i kraft i 2004.

Og det ser mørkt ut for Richard for Britiske myndigheter klarerte utleveringssaken tidligere denne måneden.

Loven myntet på terrorister, ikke pirater

Nå roper moren, Julia, varsku om loven som kan føre til at hennes sønn må sone 10 år i det amerikanske fengselssystemet.

Ifølge henne er det kun utlevert en eneste terrorist (som er den originale grunnen til at loven først ble klekket frem, men den ble senere veldig altomfattende og omfatter også piratkopiering) siden den ble aktiv i 2004, det er med hjemmel i den samme loven som nå gjør det mulig å utlevere sønnen, tiltalt for brudd på opphavsretten og ikke terror eller terror-planlegging.

– Skammelig

«Den britiske regjeringens passive aksept av uforholdsmessig utlevering er skammelig, men godt kjent. Nå har til og med amerikanerne våknet opp til den amerikanske administrasjonens overdrevne bruk av utleveringslovene mellom våre land.

Gitt at vår regjering ikke vil beskytte sine egne borgere er det opp til Mr. Obama å sette en stopper for de latterlige og forferdelige tøffe forsøkene på å utlevere Richard og andre som møter tilsvarende unødvendig behandling.»

Obama dukker spørsmålet

Det er ikke første gang USA tar seg til rette i andre land når de mener det er mistanke om opphavsrettsbrudd. Den meste kjente saken er trolig den gang svensk politi raidet The Pirate Bay i 2006 og konfiskerte servere som bevismateriale etter forespørsel fra amerikanske myndigheter.

Besøker man tvshack.net får man den vanlige meldingen om at nettsiden er tatt ned med hjemmel i amerikansk opphavsrettslov. Trykker man på bildet blir videresendt en YouTube-video som advarer mot piratkopiering, en såkalt Antipiracy PSA (Public Service Announcement).

Ikke overraskende er kommentarfeltet deaktivert under klippet:

Barack Obama kan selvsagt ikke redegjøre for enkeltsaker som er under etterforskning, men unngår uansett hele problemstillingen ved å forklare på generelt grunnlag at han vil jobbe med bransjen (TV og film-selskapene samt MPAA og RIAA) samt teknologi-selskapene for å forme lover som ikke ødelegger for det frie Internettet, men som samtidig beskytter amerikansk opphavsrett.:

Kilde:
wsws.org
Telegraph.co.uk

Annonse