Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Ars Technica avslører at Facebook ikke har klart å implementere en god nok cache-løsning noe som fører ti at bilder man sletter blir borte fra profil-siden, men tilgjengelig om man har direkte-adressen til bildet. (Ill.: Ars Technica)

Facebook-bilder blir ikke slettet

Kan være tilgjengelige i flere år.

Trodde du de kompromitterende fest-bildene du lastet opp i fylla og som senere sletta faktisk ble sletta? Det stemmer dessverre ikke alltid for Facebooks cache-system er ikke akkurat effektivt.

Forsvinner ikke alltid

For Ars Technica har nemlig avslørt at bilder man sletter på Facebook på ingen måte forsvinner fra Facebooks servere selv om man ikke kan se dem i fotoalbumene. Joda, de forsvinner fra profilen din, men det er også alt.

Greia er at bildene ikke blir slettet fra Facebook-serverne og at de derfor kan sees igjen, vel og merke om man har en direkte URL til bildet.

Har lovt mye

For å gjøre saken enda mer pikant har Facebook vært klar over problemet siden 2009 og forsikret den gang om at de skulle rette problemet i samarbeid med sin CDN-partner (Content Delivery Network) for å vesentlig redusere tiden backupen var tilgjengelig.

Også sent i 2010 forsikret Facebook om at de jobbet med å rette feilen. Dette fortalte Facebook-talsperson Simon Axten den gang:

«Vi jobber med vår CDN med en oppdatering som sletter bilder og video-innhold fra CDN-cachen kort tid etter at innholdet er fjernet fra Facebook.

Denne feilrettingen er allerede implementert for video og vi håper å implementere den for profil-bilder og bilder i løpet av kommende ukene». Uker altså, og dette ble sagt for år siden.

Enda flere lovnader

Nå innrømmer en annen talsperson for nettverket, Frederic Wolens, at systemet ikke har fungert som ventet med bieffekten at bildene ikke alltid ble slettet fra CDN-partneren innen «rimelig tid».

Nå hevder Facebook at det nye systemet er klart om om en måned eller to og at når dette systemet er i gang så skal bildene være helt borte fra Facebooks servere innen 45 dager etter at de har blitt slettet av brukeren. 45 dager er fortsatt lang tid, men langt bedre enn flere år.

Kilde:
Ars Technica

Stikkord: facebook