Skjermbilde 2012-01-29 kl. 23.04.51

Annonse


ACTA kan bli stoppet

Den omstridte ACTA-avtalen kan lide samme skjebne som det amerikanske SOPA-lovforslaget.

Alle må være enige
Årsaken er at flere EU-land nå ser ut til å vende tommelen ned. Siden alle land må være med dersom EU skal kunne inngå felles avtaler, kan det gå mot skrinleggingen av hele avtalen permanent eller midlertidig.

ACTA tar i likhet med SOPA sikte på å regulere opphavsretten, både på nettet og andre steder.

Landene som undertegner forplikter seg til å innføre tiltak mot piratvirksomhet, men stilles relativt fritt når det gjelder virkemidlene.

Annonse


Legges på is i Polen
Polen gjorde det allerede før helga, da statsminister Donald Tusk sa klart fra at avtalen ikke ville bli implementert så lenge han sitter ved makten.

I Bulgaria poserer sentrale politikere med Anonymous-aktige Guy Fawkes-masker inspirert av filmen V for Vendetta – i protest mot ACTA.

Angrer på underskriften
Helena Drnov¨ek Zorko er Slovenias ambassadør i Japan. Hun skrev under avtalen på vegne av sitt land, men har offentlig bedt folket sitt om unnskyldning etterpå.

Zorko beskriver underskriften som et resultat av uoppmerksomhet, og sier at hun først i ettertid skjønte at hun var med på å innskrenke livet og fremtiden til kommende generasjoner.

– Jeg unnlot rett og slett å gjøre min borgerplikt, sier hun.

– Nytt diktatur
I Hellas er protestene mot ACTA sterke (vel å merke i et land der protester nærmest har blitt en del av folks hverdag).

ACTA vil legge et nytt diktatur på det greske folks skuldre, hevder den lokale «avdelingen» av Anonymous. Og kvitterer med å blokkere tilgangen til justisdepartementets nettsider.

Ett land kan stoppe alt
EUs felles avtaler med tredjepart krever absolutt enighet. Med andre ord vil avtalen kunne stoppes dersom bare ett land sier nei.

Det har ingen gjort (Polen har bare utsatt den, og overlatt avgjørelsen til kommende regjeringer), men det ser utvilsomt mørkt ut (eller lyst, alt etter øynene som ser).

Norge ikke med
Norge vil i første omgang ikke berøres av avtalen. Slike EU-avtaler er ikke omfattet av EØS, og den norske regjeringen sier den ikke har planer om å inngå noen avtale på vegne av Norge alene.

Så langt har Australia, Canada, Japan, Marokko, New Zealand, Singapore, Sør-Korea og USA skrevet under, i tillegg til 22 av 27 EU-land.

USA tar forbehold dersom det skulle vise seg å være en konvensjon og ikke en handelsavtale. Mexico og Sveits har foreløpig sagt nei, men sier de vil undertegne senere.

Annonse