Twitter vil sensurere selektivt fra land til land, etter pålegg fra myndighetene. Det mener de styrker ytringsfriheten.

Annonse


Slik skal Twitter lure sensuren

Under dekke av å styrke ytringsfriheten innfører nå Twitter et system som gjør det mulig å sile ut meldinger som myndighetene i et enkelt land ikke liker.

Ikke brukt ennå
Twitters offisielle blogg heter det blant annet:

– Vi har ennå ikke brukt denne muligheten. Men om og når vi blir bedt om å trekke tilbake en Twitter-melding i ett bestemt land, vil vi la avsenderen få vite det. Vi vil også klart merke innholdet det dreier seg om.

– Enda mer synlig
Twitter mener at dette styrker ytringsfriheten – rett og slett fordi meldingene bare blir stoppet i det landet som ikke tolererer den. Alle andre får se den, og dermed kommer likevel meningen fram.

Ja, den blir i følge Twitter enda mer synlig enn om den bare fyker forbi i Twitter-verdenen. Sensurerte meldinger har en lei tendenes til å få litt mer oppmerksomhet enn de usensurerte…

Egen nettside
Twitter har også inngått et samarbeid med samarbeidsprosjektet Chilling Effects om å opprette et eget nettsted der alt som er sensurert bort er samlet. Denne siden vil i utgangspunktet kunne nås fra alle land.

Bak Chilling Effects står nettrettighetsorganisasjonen Electronic Frontier Foundation og en rekke universiteter i USA.

– Må flyte uansett
For om lag ett år siden formulerte Twitter-ledelsen sin ytringsfrihetspolitikk i blogg-innlegget Tweets Must Flow.

Her heter det blant annet:

– Vi er ikke alltid enige med det folk velger å tvittre, men vi lar informasjonen flyte uansett hva vi måtte mene om innholdet .

Loven eneste begrensing
I dette innlegget, som av mange blir regnet som Twitters ytringsfrihets-«grunnlov», settes det kun begrensinger ved direkte ulovlig innhold.

Hva det er lovlig eller ulovlig å si, varierer som kjent fra land til land. Twitter innser åpenbart at alternativet til nasjonal siling er nasjonal blokkering.

Og da velger de altså å hjelpe myndighetene med sensuren, mens de lar meldingene flyte fritt og være tilgjengelig andre steder.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse