E-boka «Jag är Zlatan» har blitt lest av 13 000 svensker. 80 prosent av dem har lånt boka.

Annonse


E-bøker er for populære

To store forlag i Sverige har nå innført begrensninger på utlån av e-bøker fra bibliotekene. Årsaken er at svenske låner altfor mange bøker.

Zlatan-suksess
Dette skriver Aftenposten.

Ett eksempel på en altfor stor suksess er selvbiografien til fotballspilleren Zlatan Ibrahimović, Jag är Zlatan.

80 prosent lånte
Biografien er utvilsomt en bestselger som fysisk bok, på tross av lunkne kritikker. Som e-bok har 13000 lest den, men bare 20 prosent av disse har faktisk betalt for dem. De resterende 80 prosentene har lånt den gratis på biblioteket.

E-bøker kan du låne gratis overalt så lenge du har en PC, et lesebrett eller en mobiltelefon koblet til nett. Dette gjør terskelen betydelig lavere enn tidligere, når du måtte oppsøke biblioteket fysisk og bære med deg bøkene fram og tilbake.

Innfører karantene
Frykten for at dette tar av har ført til at de svenske storforlagene Norstedts og Piratforlaget lagt inn en karanteneperiode for utgivelse av e-bøker.

Dette for å hindre at utlånet blir en trussel mot salget av de mest attraktive titlene.

I Sverige har e-bøker vært tilgjengelig på bibliotekene i hele ti år. Her i landet er utlån av slike bøker fortsatt i startgropa.

– En form for sensur
En av de bibliotekene som har kommet lengst, er Buskerud Fylkesbibliotek. Her jobber ildsjelen Dag Erlend Lohne som rådgiver.

– Den svenske karanteneordningen er i mine øyne en form for sensur. Det ville være veldig uheldig om forlagene begynner å sortere hvem som skal få tilgang til ny informasjon på denne måten, sier Lohne til Aftenposten.

Annonse


Annonse