Det EU-finansierte CleanIT-prosjektet vil at folk skal varsle når de finner terror-nettsteder.

Annonse


Lettere å bli glemt

Gruer du deg til hver gang noen Googler deg? Synes du det er irriterende at butikker du handlet i for årevis siden fortsatt plager deg med tilbud?

Ta kontrollen selv
Nå legger EU-kommisjonen et forslag om et felles europeisk regelverk når det gjelder sletting på nettet.

Kort fortalt ønsker du at du selv skal kunne ta kontrollen over de opplysningene som andre har om deg, og som i mange tilfeller ligger offentlig tilgjengelig på nettet.

Butikker og sosiale medier
Dette gjelder ikke nyhetssaker og intervjuer i pressen. Voksne og tilregnelige personer som står fram offentlig, må fortsatt finne seg i å stå for det de sa eller gjorde – såfremt det som står der var riktig på publiseringstidspunktet og ikke helt spesielle, personlige hensyn skulle tilsi at det blir fjernet.

EU-forslaget gjelder primært butikker og sosiale nettverk. Poenget er at du selv skal kunne bestemme hvor lenge slike institusjoner skal kunne oppbevare opplysninger om deg – det være seg navn, adresse, telefonnummer og hva du har kjøpt/gjort/skrevet.

Vil gjelde nordmenn
Facebook er et godt eksempel. Å slette kontoen er en grei sak. Å kunne være sikker på at du er «død» for Facebook for all framtid er noe helt annet.

Dersom det blir innført, vil regelverket også gjelde Norge som EØS-land. Og vil du som nordmann ha slettet noe som ligger på et nettsted med tilhold i et annet europeisk land, vil dette bli langt mindre trøblete enn i dag.

– I dag er det flere store aktører på nett som, til tross for at de tilbyr tjenester i Europa, ikke vil forholde seg til europeisk lovgivning. I møte med disse selskapene vil forslaget fra kommisjonen styrke rettighetene til norske borgere, sier Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon.

Rett til å flytte
Han er også positiv til at forslaget gir rett til å flytte opplysninger fra én nettjeneste til en annen.

– Jeg tror at dersom man gir borgeren rett til å flytte egne personopplysninger fra ett sosialt nettsamfunn til et annet, vil det skape en dynamikk i markedet som vil være bra for personvernet. Da behøver man ikke lenger være lojale mot et nettsamfunn som har dårlig personvernpraksis, sier Thon.

Kilder:
a target=”_blank” href=”http://datatilsynet.no/Nyheter/2012/EU-kommisjonen-foreslar-ny-“>Datatilsynet
Arstechnica.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse