Annonse


Mobilen for moteslaver

Designtelefoner, som skal friste til seg kjøpere opptatt av utseende og en luksuriøs fremtoning, har ofte skuffet når det gjelder spesifikasjoner. De pene og vellykkede har måttet ta til takke med mobiler som hadde utdaterte operativsystemer og dårlig funksjonalitet.

Årets Prada-mobil er heldigvis unntaket. Det er ingen tvil om at formen er i fokus her, men at LG, som står for produksjonen, også sørger for fin ytelse og mange funksjoner.

Dette er rett og slett en veldig kompetent Android-telefon, samtidig som den helt klart skiller seg ut fra mengden.

Annonse


Oppsiktsvekkende
For joda, designet er virkelig lett å legge merke til. Prada-mobilen er helt sort, veldig slank og ekstremt godt bygget. Både fronten og baksiden er ganske så minimalistiske, med få fysiske knapper og stilren gjennomføring.

Telefonens forside har faktisk ingen knapper. Alt vi ser ved første øyekast er en Prada-logo helt øverst. De nødvendige Android-menyknappene lyser opp ved bruk, og er kapasitive, så ingenting bryter med helheten. Det er en stor telefon, skjermen har 4.3 tommer, så den dominerer helt klart frontpartiet. Men som sagt, den er samtidig veldig slank, og vekten er lav. Det er på ingen måte plagsomt å bevege seg med denne i lomma.

Baksiden er enda mer spesiell. Den dekkes av såkalt Saffiano-mønster, som er Pradas varemerke, og som brukes på en lang rekke av deres produkter. Det ser ut som lær, men er dessverre plast. Heldigvis føles ikke dette billig, telefonen er så godt skrudd sammen at kvalitetsfølelsen er hele tiden ivaretatt. På baksiden finner vi også nok en Prada-logo, og en knapt synlig LG-logo nederst. Det er ingen tvil om hvilket av brandene som er i fokus her.

Minimalisme
De eneste fysiske knappene finnes på oversiden (aktiverer frontkamera og skjermen) samt langs den ene langsiden (volum). Øverst finnes også et lokk som skyves til side, og under det sitter USB-porten. Alle knappene er også veldig gode å trykke på, uten noe som føles løst eller knirkete.

Det er rett og slett bare å gratulere LG med designet, telefonen er virkelig god å holde i, og oser gjennomført planlegging. Den ser bra ut og er aldri vrien å bruke. Selv om det var litt synd å oppdage at bakdekselet er kun plast.

Sort og hvitt
Det andre, viktige poenget når det gjelder design er det LG har gjort med menyene. Telefonen kjører altså Android, dessverre ikke den nyeste 4.0-versjonen, men eldre Gingerbread. LG påpeker likevel at en oppdatering til 4.0 er på trappene. Uansett er selve utformingen av menyene ganske tradisjonell Android, men alt sammen er sort/hvitt. LG har rett og slett laget et skall som passer glimrende med telefonens utvendige utseende.

Det gjør et genuint inntrykk. Alle ikonene er overhalt til å bestå av hvite streker, det samme gjelder widgetene som værmelding, Google-søk, favorittkontakter, strømstyring, og så videre. Alt sammen er tilpasset menyenes monokromatiske utseende, og det ser veldig flott ut.

Riktignok får noen av tredjeparts-widgets visse fargerike elementer, men det bryter sjelden med helhetsinntrykket.

Det som er interessant er hvordan LG løser problemer med programikoner som plasseres på hovedskjermene.

Applikasjonene som følger med har fått sine overhalte ikoner som er i sort/hvitt. Laster du imidlertid ned andre programmer, med fargerike ikoner, kan disse fremdeles endres til passende fargepalett. Du trenger bare å holde inne det relevante ikonet, så dukker det opp et lite symbol. Trykker du på det, får du opp en oversikt over mange forskjellige ikoner, flere av disse er tilpasset faktiske applikasjoner, mens noen andre er mer generiske. Dermed kan du sørge for at hovedskjermene dine beholder det elegante, monokrome preget.

Gråtoner
Det som er synd er at skjermen ikke av AMOLED-typen, og klarer derfor ikke å levere ordentlig dypt sortnivå. Det betyr at menyelementene, spesielt bakgrunnen, fremstår som gråere enn selve telefonen. NOVA sørger som sagt for kraftig lysstyrke, og skrur du lyset opp for fullt, legger du virkelig merke til det. Sortnivået er imidlertid ikke like bra.

Oppløsningen på skjermen er heller ikke verdens høyeste – 480×800 piksler. Det er midt i mellom på en måte, ikonene, skriften og bildene fremstår som relativt skarpe, men markedet beveger seg tross alt mot stadig skarpere HD-skjermer. Så vi er rett og slett klare over at det kan være bedre.

Totalt sett er jo skjermen ganske så bra, men det slår ingen rekorder rett og slett. Ikke forvent verdens flotteste farger eller de skarpeste bildene, men det er lyssterkt, stort og oversiktlig.

En ting som imidlertid er direkte plagsomt er de fire kapasitive knappene under skjermen, som utfører de sedvanlige Android-funksjonene som å åpne menyer, aktivere søk eller gå tilbake. De lyser opp når du aktiverer telefonens skjerm, men lyset slokkes etter kort tid. Så plutselig er de mørke, og du må trykke tilfeldig for å få dem aktivert igjen. Det virker lite gjennomtenkt.

Kraftig nok
Prada-mobilen er godt utstyrt under panseret: En 1 GHz OMAP-prosessor med to kjerner og 1 GB RAM sørger for at opplevelsen er rask nok. Igjen – prosessoren er ikke den heftigste i klassen, og det finnes mobiler som er raskere, men Prada 3.0 er heller ingen treg telefon. Vi har forsøkt å presse telefonen så hardt vi kunne, kjørte flere tunge programmer samtidig, og den klarer seg som regel veldig bra. Det er ikke spesielt mye hakking, lugging eller forsinkelser å oppleve. Spill, nettlesning og øvrige applikasjoner kjører godt, og prosessoren sørger også for at vi kan filme i 1080p-oppløsning.

Apropos kameraet: Det tar altså bilder i 8 megapiksler, mens frontkameraet, som aktiveres med en dedikert knapp, knipser i 1.3 megapiksler. Prada er tydeligvis telefonen for de selvopptatte!

Fine bilder
Vi føler at vi gjentar oss litt her – kamerakvaliteten er god, men det finnes bedre på markedet. Bildene er fine så lenge de tas utendørs, vi har lite å klage på når det gjelder skarphet eller fargegjengivelse, men opplevelsen er litt mer begrenset innendørs. Det er ganske mye forstyrrelser og uklarheter når det er mørkere omgivelser.

Video filmet med mobiltelefonen.

Videokvaliteten er tilsvarende, stort sett er opptakene gode og skarpe, det er tross alt 1080p-kvalitet vi snakker om her, men samtidig sliter telefonen litt ved panoreringer og raske scener.

En ting vi også merker oss er at utløseren er nokså treg. Eller, den er kanskje mer i stil med hvordan mobiltelefoner har vært den siste tiden, mens vi er bortskjemt etter å ha brukt det lynraske kameraet på iPhone 4S eller Samsung Galaxy Nexus.

Bilder tatt med mobiltelefonen.

Prada er en fin medietelefon. Den store skjermen egner seg tross alt fint til avspilling av video, og det er lagt inn støtte for de aller fleste filtyper. Lyden som kommer ut av høyttalerne er også godkjent, så her er opplevelsen ganske så tilfredsstillende.

Utover dette – Prada 3.0 er jo en Android-telefon. På godt og vondt. Du får tilgang til en svær markedsplass, Google-tjenestene er bakt inn, men man må leve med visse ustabiliteter og bugs som dukker opp fra tid til annen. Slik er Androids natur.

Vi håper at Ice Cream Sandwich-oppdateringen ikke er for langt unna, men vi har ingen offisiell informasjon fra LG på dette.

Vi legger også merke til at Prada 3.0 er en av de stadig flere telefoner med støtte for nærkommunikasjon gjennom NFC.

Stil er viktigst
Konklusjonen er at Prada-telefonen på veldig mange måter er nesten der. Den er kraftig, men ikke like kraftig som de beste. Kameraet er godt, men ikke best i klassen. Skjermen er flott, men det finnes bedre. Det resulterer i en fin allround-modell som ikke skiller seg nevneverdig ut, bortsett fra utseendet.

Men utseendet er jo fint, og det er det Prada-brandingen handler om. Vi liker jobben som er gjort med det fysiske, med alle de detaljene det innebærer, og telefonen er god å bruke. Den føles kanskje ikke så eksklusiv som den kunne, spesielt på grunn av plastdekselet, men så er den også priset som en standard Android-smarttelefon av kraftigere klasse, ikke et luksusobjekt.

Og ideen med å gjøre menyene sort/hvite er veldig god. Vi liker det.

Er utseende og Prada-navnet viktig for det, er telefonen et godt kjøp. Den vil bli lagt merke til på cafébordet. Men er du mest opptatt av de rå spesifikasjonene, finnes det bedre mobiler der ute.

Testen er laget i samarbeid med DinSide Data

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse