Det er over og ut for Megaupload. Om ikke lenge blir filene trolig slettet for godt. Har du lovlige filer på nett-tjenesten kan det være lurt å ta kontakt med EFF for å se på måter å få berget dem.

Annonse


Megaupload stengt – bakmenn arrestert

Megaupload er en av verdens største fildelingsnettsteder. Nå er nettstedet stengt og bakmennene tatt.

Fire arrestert, sju mistenkt
Ifølge USAs justisdepartement er til sammen fire personer tilknyttet piratportalen arrestert i Auckland, New Zealand. Blant dem er de to som regnes som gründere, Kim «Dotcom» Schmitz og Mathias Ortmann.

Samtlige ble arrestert av newzealandsk politi, på begjæring fra amerikanske myndigheter. I tillegg er tre som også er siktet i saken fortsatt på frifot.

Kan få 50 år hver
Hver av de sju som er siktet risikerer 20 års fengsel for sammensvergelse med tanke på pengeutpressing, fem år for medvirkning til piratvirksomhet, 20 år for hvitvasking av penger og fem år for hvert av forholdene som gjelder brudd på opphavsretten.

Annonse


Om de får «full pakke» av dommeren kan dermed samtlige risikere å råtne i et amerikansk fengsel i opptil 50 år.

Skal ha tjent milliardbeløp
Amerikanerne hevder at Megaupload har tjent over 175 millioner dollar (om lag 1,033 milliarder kroner) på virksomheten sin. Megaupload sier selv at de har 150 millioner registrerte brukere, og at 50 millioner innom hver dag.

FBI skal ha etterforsket saken i nærmere to år. De avviser at aksjonen har sammenheng med denne ukas opphetede SOPA-aksjon, der en rekke store, amerikanske IT-selskaper protesterte mot et omstridt lovforslag som nettopp handler om fildeling og piratvirksomhet på nettet.

Svar fra Anonymous
Umiddelbart etter arrestasjonene satte hacktivistene Anonymous i gang en omfattende aksjon mot nettsidene til blant andre det amerikanske justisdepartementet, FBI, Universal Music og filmbransjeorganisasjonen Motion Picture Association of America (MPAA).

Aksjonene ser ut til å være koordinert fra Sverige.

Tar betalt for bedre linje
Megaupoload tar betalt for nedlastinger dersom du ønsker høyere hastighet enn det som er standard. De tar deri mot ikke penger for innholdet, og sjekker heller ikke hva folk laster opp.

Dermed vil de trolig forsvare seg med at de ikke kan vite om innholdet som lastes opp og ned er lovlig eller ikke.

Kilder:
BBC
AP
Cnet

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse