Googles logo har svart sladd i dag - om du går inn fra USA.

Annonse


Slik ser Google ut i dag

I dag er den store SOPA-protest-dagen i USA. Det arrangeres gatedemonstrasjoner både i New York, San Francisco og Seattle, og mange nettsider markerer protestene.

Stengt i dag
Det er likevel Wikipedia som går mest drastisk til verks. I dag er den engelskspråklige web-utgaven (alle artikler kan fortsatt nås gjennom mobil-app) stengt. Årsaken er det omstridte, amerikanske SOPA-lovforslaget, som en nesten samlet IT-bransje mener betyr sensur av nettet.

– Faren ikke over
Wikipedia forklarer sitt standpunkt i en egen artikkel om emnet.

Der står det blant annet at faren ikke er over, selv om SOPA nå er lagt på hylla en stund på grunn av den sterke motstanden – blant annet fra Det Hvite Hus.

Annonse


Loven skal etter planen opp igjen i Kongressen i begynnelsen av februar. Og senatoren Lamar Smith, som fronter forslaget, sier han fortsatt har godt håp om å få det gjennom.

Svart sladd
Også Google er sterkt kritisk til lovforslaget. Verken de eller Facebook (som også er mot) har valgt å stenge i dag.

Google velger i stedet å svartsladde sin egen logo (bare USA-utgaven,, og bare om du går inn med amerikansk IP)) og legge en lenke (fortsatt på den amerikanske utgaven) til sin egen aksjons-side der de oppfordrer alle Googles brukere til å fortelle den amerikanske Kongressen hva de mener om forslaget.

To lover
Selv om SOPA-loven er den som engasjerer mest, er store deler av IT-bransjen også opptatt av den såkalte PIPA-loven (Protect Intellectual Property Act), som skal opp i Senatet (SOPA skal opp i Representantenes Hus).

PIPA-loven går mer på det tekniske, og gir rettighetshavere og myndigheter tilgang til mer drastiske virkemidler til å blokkere og ta ned nettsider de mener bryter amerikansk lov.

Annonse