Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko er ikke spesielt glad i Internett.

Annonse


Forbyr utenlandske nettsider

Det er ikke så ofte vi hører fra Hviterussland.

Streng hersker
Men endelig får vi sjansen til å skrive noen linjer om landet, som regjeres med hard hånd av diktatoren Aleksandr Lukasjenko.

Nå har eneherskeren nemlig innført en lov som forbyr landets innbyggere å oppsøke utenlandske nettsider. Ja, du leste riktig: Fra nå av er det faktisk ulovlig å se på ting på nettet som ikke er laget i Hviterussland og dermed (noe som sier seg selv) er godkjent av hviterussiske myndigheter.

Beskjeden bot
Det er en oppside ved det også: Det er ikke innført tekniske sperrer mot utenlandske servere a la Kina eller Iran, og landet har neppe ressurser til å håndheve forbudet. Og skulle du mot formodning bli tatt, er boten på beskjedne 741 kroner.

Annonse


Verre er det for de som driver nettkafeer. Blir eieren av en slik kafé tatt for å tilby tilgang til BBC eller CNN, blir virksomheten stengt med øyeblikkelig og endelig virkning.

Stopper Amazon
Rent praktisk betyr også forbudet at hviterussere ikke lenger kan bestille varer fra utlandet, for eksempel via Amazon.

Det er også innført forbud mot å bruke utenlandske e-postservere, noe som blant annet gjør det umulig å bruke Hotmail eller Gmail.

Straff for å låne
Også næringsdrivende blir pålagt å kun bruke hviterussiske nettjenester, noe som gjør at det blir umulig å sende ting via UPS eller andre internasjonale budfirmaer.

Med andre ord vil forbundet neppe virke positivt for landets allerede anstrengte økonomi.

Og ja, vi glemte å nevne det: Du blir også straffet får å låne ut PC-en din til en person som har til hensikt å sniktitte på en utenlandsk nettside.

Kilde:
Library of Congress Law

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse