Apples planer for stua er klar: å skape et aktivt utviklermiljø for Apple TV før de eventuelt lanserer sin nye TV og/eller annen ny maskinvare.

Annonse


– «iTV» vil knuse kabelselskapene

Dersom Apple får det som de vil, blir det slutt på kabelselskapenes pakkeløsninger der du må ta med deg en rekke kanaler du aldri gidder å se å for å få en eller to kanaler du er interessert i.

– Blir mulig å kjøpe enkeltvis
Det kan også bli mulig å kjøpe enkeltprogrammer og TV-serier på lik linje med filmer, i noen tilfeller før de går på lufta på ordinært TV.

Dette hevder analytikeren Shaw Wu i selskapet Sterne Agee.

Fast abonnement
Ifølge Wu vil det være snakk om en abonnementsmodell der brukeren betaler en fast sum i måneden. Deretter kan man velge fritt i tilbudet.

Annonse


Apple har allerede avtaler med de fleste innholdsleverandørene i USA, men det er usikkert om de går med på «fritt valg»-modellen når Apple etter all sannsynlighet kommer med sin sine nye TV-er en gang.

Girer opp tilbudet
TV-ene kommer ifølge ryktene som 32 og 37-tommere, og vil ha innebygget mye av den funskjonaliteten man i dag finner i Apple TV-boksen.

TV-modellene kommer trolig til å kunne en god del mer, og de fleste regner med at Apple girer opp tilbudet av innhold flere hakk når de kommer.

Strømming av TV-serier
Mens filmer både kan leies/strømmes og lastes ned til odel og eie, er bare det siste tilfelle med TV-serier (strømming var mulig i begynnelsen, men Apple sluttet med dette i august i år). Dette forventer Wu vil endre seg.

I tillegg forventer Wu at TV-en vil kunne ta imot direktesendinger, slik enhver annen TV kan. Men altså uten kanaltvang, slik praksis er i dag med de fleste satellitt- og kabelselskaper.

– Fordel i konkurransen
Dette vil bety et betydelig konkurransefortrinn for Apple, mener Wu. Han forutsetter imidlertid at Apple klarer å inngå bedre avtaler med TV-selskapene enn kabel- og satellittselskapene nå har.

Ingen vet i dag hvordan innholdet vil bli formidlet, men etter alt å dømme vil også levende TV komme via nettet, som IP-TV. Altså tilsvarende det tilbudet bredbånds/fiberselskapene leverer til mange norske hjem i dag. I tillegg vil man etter alt å dømme ha muligheten til å koble på en boks fra en annen leverandør.

Hvordan blir det i Norge?
Hvilken betydning dette vil få for norske brukere, er uklart. Apple TV har i dag en nokså tynt tilbud her i landet, i forhold til USA. Blant annet kan man ikke se TV-serier lovlig.

Den største fordelen med TV-boksen er muligheten til å kjøpe/leie filmer via iTunes og strømme til og fra andre Apple-enheter hvor som helst i huset.

Det er fortsatt et åpent spørsmål om Apple vil klare å gjøre det samme med TV som de har gjort med mobiltelefonen, P3-spilleren og datamaskinen – å skape et produkt som er så elegant og brukervennlig at resten av bransjen dilter etter.

Men at de har slike ambisjoner, er det liten tvil om.

Kilde:
Apple Insider

Annonse