Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Apples planer for stua er klar: å skape et aktivt utviklermiljø for Apple TV før de eventuelt lanserer sin nye TV og/eller annen ny maskinvare. (Ill.: appleinsider.com)

– «iTV» vil knuse kabelselskapene

Apple vil ha fritt kanalvalg.

Dersom Apple får det som de vil, blir det slutt på kabelselskapenes pakkeløsninger der du må ta med deg en rekke kanaler du aldri gidder å se å for å få en eller to kanaler du er interessert i.

– Blir mulig å kjøpe enkeltvis
Det kan også bli mulig å kjøpe enkeltprogrammer og TV-serier på lik linje med filmer, i noen tilfeller før de går på lufta på ordinært TV.

Dette hevder analytikeren Shaw Wu i selskapet Sterne Agee.

Fast abonnement
Ifølge Wu vil det være snakk om en abonnementsmodell der brukeren betaler en fast sum i måneden. Deretter kan man velge fritt i tilbudet.

Apple har allerede avtaler med de fleste innholdsleverandørene i USA, men det er usikkert om de går med på «fritt valg»-modellen når Apple etter all sannsynlighet kommer med sin sine nye TV-er en gang.

Girer opp tilbudet
TV-ene kommer ifølge ryktene som 32 og 37-tommere, og vil ha innebygget mye av den funskjonaliteten man i dag finner i Apple TV-boksen.

TV-modellene kommer trolig til å kunne en god del mer, og de fleste regner med at Apple girer opp tilbudet av innhold flere hakk når de kommer.

Strømming av TV-serier
Mens filmer både kan leies/strømmes og lastes ned til odel og eie, er bare det siste tilfelle med TV-serier (strømming var mulig i begynnelsen, men Apple sluttet med dette i august i år). Dette forventer Wu vil endre seg.

I tillegg forventer Wu at TV-en vil kunne ta imot direktesendinger, slik enhver annen TV kan. Men altså uten kanaltvang, slik praksis er i dag med de fleste satellitt- og kabelselskaper.

– Fordel i konkurransen
Dette vil bety et betydelig konkurransefortrinn for Apple, mener Wu. Han forutsetter imidlertid at Apple klarer å inngå bedre avtaler med TV-selskapene enn kabel- og satellittselskapene nå har.

Ingen vet i dag hvordan innholdet vil bli formidlet, men etter alt å dømme vil også levende TV komme via nettet, som IP-TV. Altså tilsvarende det tilbudet bredbånds/fiberselskapene leverer til mange norske hjem i dag. I tillegg vil man etter alt å dømme ha muligheten til å koble på en boks fra en annen leverandør.

Hvordan blir det i Norge?
Hvilken betydning dette vil få for norske brukere, er uklart. Apple TV har i dag en nokså tynt tilbud her i landet, i forhold til USA. Blant annet kan man ikke se TV-serier lovlig.

Den største fordelen med TV-boksen er muligheten til å kjøpe/leie filmer via iTunes og strømme til og fra andre Apple-enheter hvor som helst i huset.

Det er fortsatt et åpent spørsmål om Apple vil klare å gjøre det samme med TV som de har gjort med mobiltelefonen, P3-spilleren og datamaskinen – å skape et produkt som er så elegant og brukervennlig at resten av bransjen dilter etter.

Men at de har slike ambisjoner, er det liten tvil om.

Kilde:
Apple Insider

Stikkord: itv