fildeling-nedlastning

Annonse


Den nye gapestokken?

Har du en nabo du ikke liker? Da kan du sjekke hva hun eller han laster ned av ulovlig materiale og legge ut resultatet til spott og spe.
kommentar_liten
Det kan bli virkeligheten dersom det kommer flere nettsteder som det vi skrev om i går.

Åpne kilder
Nettstedet youhavedownloaded.com resgistrerer nemlig hvem som laster ned hva. Om du går inn, får du først en liste over hva du selv har lastet ned – i mange tilfeller en historikk langt tilbake i tid. Og vet du IP-adressen til andre, kan du sjekke deres aktiviteter også.

Nettstedet baserer seg på helt åpne kilder. Bruker man torrent-klient kan man ved hjelp av et enkelt menyvalg se hvilke andre IP-adresser som laster opp og ned samme film, spill eller låt/album som deg.

Gjør kjennelse unødvendig
Du kan naturligvis ikke se hvilke navn som skjuler seg bak adressene. Skal for eksempel politiet få vite slikt, trenger de en rettskjennelse. Og inntil videre er det slik at plate-, spill- eller filmbransjen må gå den samme veien, gjennom politi og domstol, får å få samme tilgang til din gjøren og laden.

Annonse


Men hva om slik informasjon blir å finne på nettet, slik at alle kan se den? Da blir jo hele byråkratiet rundt det å finne ut hvem fildelerne er meningsløst. Informasjon som alle har tilgang til blir det jo lettere absurd å kreve rettskjennelse for.

Kan ramme bedrifter
Nå er det jo jo heldigvis slik at IP-adresser og navn ikke det samme. Og det er jo nokså vrient å få oversikt over hvem som har hvilke adresser.

Men bedrifter og nettleverandører kan man finne IP-rekkene til. Og dermed kan man – som vi ser på youhavedownloaded.com – enkelt se om nettverket til en mindre bedrift er misbrukt til å laste ned Assassins Creed Revelations for Xbox på over 8GB.

Det er informasjon som i hvert fall bedriftens IT-avdeling vil være interessert i. Etter dagens regler kan ikke arbeidsgiver drive systematisk overvåking av de ansattes nett-aktivtiteter uten å informere om det først. Og selv da skal informasjon av privat karakter skjermes.

Verktøy for platebransjen
Men igjen: Hva om alt dette ligger ute på nettet – slik at IT-personalet kan følge med uten å drive aktiv overvåking internt?

Og platebransjen, som så langt har vært de ivrigste til å drive klappjakt på fildelerne. Vil de bruke denne åpne informasjonen som et ris bak speilet?

Vi vet hvem du er, og vi vet du har lastet ned nyutgivelsene av Pink Floyd som vi skal leve av denne julen.

Trygg inntil videre
De tjenestene som viser hvilke IP-adresser som gjør hva, vil neppe selv røpe hvilke faktiske personer som skjuler seg bak adressene. Men som sagt, andre kan komme til å finne det ut. Og bruke – eller rettere sagt misbruke informasjonen til å henge ut enkeltpersoner, bedrifter eller offentlige institusjoner.

Foreløpig er vi ganske trygge. For de fleste av de som sjekket seg selv i går, fant ingen ting. youhavedownloaded.com klarer nemlig bare å fange om ca. 20 prosent av trafikken, og bare mot enkelte trackere.

Men hva skjer dersom «superutgaven» kommer, som tar med seg nær sagt alt? Kanskje finansiert av platebransjen….

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse