WP_000025

Annonse


En time med Windows-fremtiden

Neste år lanserer Microsoft sitt nye OS. Det er ikke småtteri selskapet prøver å få til med ett produkt.

Takk til Microsoft Norge for test av en tidlig utvikler-versjon av Windows 8 på en Samsung-prototype.

Vi berørte Windows-fremtiden

Det var derfor svært spennende å få mulighet til selv å beføle Windows 8 Developer Preview-versjonen på Samungs 7-serie nettbrett, det samme nettbrettet vist frem på årets BUILD-messe og som ITavisen.no skrev om.

Maskinen vi testet er i hovedsak en PC med berøring og har en Intel Core i5 CPU og 4GB minne og en vifte men, som nevnt over, dette er prototype-maskinvare (for ikke å snakke om en tidlig test-versjon av OSet).

Annonse


Jeg kommer derfor ikke til å si mer om maskinvaren enn at jeg forventer at den jeg testet blir både tynnere og lettere og leveres uten vifte (i hvert fall en som ikke er mulig å høre ved OS-oppstart).

Les også vår Windows 8-kommentar: Og jeg som trodde han feiga ut.

Tastatur er fortsatt et viktig arbeidsverktøy for Microsoft.
(Ill.: ITavisen.no/Trond Bie)

Intel Vs. ARM

Windows 8 fungerer også på ARM-plattformen, men den maskinvaren har vi ikke fått testet eller sett på enda. Det er uansett ikke tvil om at også Intel vil være med på nettbrett-moroa i langt større grad enn nå. Intel venter på Microsoft, og Microsoft venter på Intel kan man vel si.

Uansett, vi vil se unike formfaktorer, ikke minst med tanke på maskinvare-variasjoner som kameraer foran og bak og ulik ytelse og skjermstørrelser.

Samsungs modell vi testet har front og bak kamera. Det er opp til maskinvareprodusentene og velge om de vil implementere den slags. Microsoft tvinger ingen til å legge ved slik funksjonalitet.

WP_000023
(Ill.: ITavisen.no/Trond Bie)

Svært kjapt

Men over til det viktigste. Hvordan er det nå egentlig å ta på Windows 8? Det første som slår en, også etter å ha sett video-demonstrasjoner, er at det er lynkjapt akkurat som Windows Phone. Det er like kjapt å beføle og bruke som man fikk inntrykk av om man har sett noen klipp fra BUILD.

Joda, berøringen er presis som den skal være, men det som imponerte mest (foruten alt Microsoft prøver å gjennomføre i åttern) er hvor lynkjapt det er å skifte mellom åpne applikasjoner. Metro apps lever ikke i minne som på tidligere Windows-versjoner tidligere, men fryses ned med i hovedsak på samme måte som på Windows Phone og iOS.

Det imponerende er hvor kjapt f.eks. nettleseren kommer tilbake etter å ha vært tilbake på Metro-startskjermen. Ikke bare dukker Internet Explorer 10 utviklertest versjon 2 opp svært kjapt, men den kan brukes i samme øyeblikk og nettsiden må ikke tegnes på nytt.

Godt plassert i Samsungs dock.
(Ill.: ITavisen.no/Trond Bie)

Berøring overalt

Man bare sveiper fingeren fra venstre skjerm-kant og noen få centimeter til høyre. Da får man frem et lite bilde av applikasjonen man er i ferd med å åpne. Eller, man kan flikke kjapt tilbake og velge å åpne en annen åpen app.

Greia med berøring på Windows 8 kombinert med designplattformen Metro er at man lever på høyre og venstre-kant av skjermen når man skal gjøre en av to ting: Enten skifte mellom apps, dele innhold eller søke.

Søk og tilgang til andre enheter samt deling av innhold får man tilgang til når man lett swiper en finger fra høyre til venstre på høyre skjermkant, samme gest som på venstre-side altså.

En annen svært interessant og ikke minst intuitiv funksjon er mulighet til å kjøre to programmer samtidig. Man kan feste en app ved siden av en annen og bestemme størrelsen på dem med en vertikal linje man drar mot høyre og venstre. Apps der det er et poeng vil få en egen visningsmodus når brukeren velger at den respektive appen skal bruke lite av skjermflaten.

Klassisk skrivebord med mus og tastatur.
(Ill.: ITavisen.no/Trond Bie)

En sømløs opplevelse

For å gjøre Windows 8 til en så sømløs opplevelse som mulig er det fokus på å samle essensielle funksjoner i OSet, og ikke la utviklerne lage sine egne løsninger.

Eksempler på dette er at søke-panelet som er bakt inn i Windows 8 også brukes sammen med tredjeparts-applikasjoner.

Det samme gjelder med deling. La oss si du vil dele et bilde. Du swiper på på høyre side av skjermen til venstre, trykker “Del” og man får en oversikt over hvilke appliaskjoner som kan gjøre hva med bildet, som f.eks. å sende bildet med e-post-appen eller dele det på Facebook eller Twitter.

Konklusjon

Vi opplevde ingen kernel-kræsj, berøringen fungerer lynkjapt og mulitaskingen sitter som et skudd hva angår hastighet og brukergrensesnitt-design.

Men, og det er alltid et men, er innholdet. Rekker Microsoft å få med seg innholdsleverandører og ikke minst programvareutviklere?

De har for lengst startet, men konkurrentene har et enormt forsprang, for uten innhold er Windows 8 med Metro bare et tomt skall med kule muligheter. Konsum av innhold på en intuitiv og behagelig måte, uansett hvor man er, er tross alt nettbrettenes hovedoppgave, i hvert fall akkurat nå i formfaktorens tidlige barndom der ut blant forbrukerne.

Det virker som om Windows 8-motoren allerede er stabil til å være en slik utvikler-test-versjon. Dette er derfor et svært godt utgangspunkt. Det får oss til å håpe at en lansering sensommeren 2012, som ryktet, ikke glipper og at utviklerne frem til til har lært seg å lage skikkelig fete Windows 8-apps.

Vi gleder oss til å teste beta-versjonen. Den kommer på tampen av februar neste år, har Microsoft nå meddelt.

Litt tjukk, litt tung, men dette er en prototype.
(Ill.: ITavisen.no/Trond Bie)
Dock med HDMI og USB for trådløs mus og tastatur.
(Ill.: ITavisen.no/Trond Bie)
Smakfull låsskjerm.
(Ill.: ITavisen.no/Trond Bie)
Charm-verktøylinjen leverer søk og deling.
(Ill.: ITavisen.no/Trond Bie)
Innstillinger.
(Ill.: ITavisen.no/Trond Bie)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse