PC-en kan ta fyr selv om den verken er slått på eller koblet til strømnettet. (Maskinen på bildet er ikke identisk med den som er omtalt i artikkelen)

Annonse


Nå har det skjedd igjen

– Jeg gikk inn på kjøkkenet, der sto pc-en på kjøkkenbenken i full fyr.

Slått av og frakoblet
Slik forteller Kay Lund fra Nes på Romerike til Rb.no hvordan han opplevde hvordan mellom fem og ti centimeter høye flammer plutselig sto opp fra den bærbare maskinen hans.

PC-en var skrudd av. Og strømkabelen var tatt ut. Like full skjedde det som kunne blitt katastrofalt for Kay og kona Merete Lund.

– Ikke overrasket
– Den historien du forteller nå har jeg hørt to ganger tidligere i Norge. Det er sjelden, men fullt mulig, sier daglig leder og branningeniør Jarl Tonning i firmaet Brann og Sikkerhetsteknikk.

Annonse


Tonning mener at det mest sannsynlig er snakk om en kortslutning i batteriet.

Har skjedd før
Også tidligere har det vært historier med defekte batterier, både i laptoper og mobiltelefoner. Sommeren 2006 opplevde ansatte i Kristiansands-bedriften Idé til produkt AS at deres bærbare Mac gikk opp i røyk.

Episoden var så alvorlig at det ikke nyttet å slukke det.

– Nytter ikke å slukke
– Denne typen lithium ion-batterier utvikler eget oksygen når
det brenner. Dermed nytter det ikke å stoppe brannen ved å prøve å kvele den. Heller ikke halon-gass nytter, sa en av de ansatte, Sølve Skrede, til ITavisen den gangen.

Det viste seg senere at det var en bestemt type Sony-batteri som var synderen. Dette batteriet ble brukt i en lang rekke PC-er, ikke bare fra Apple.

Måtte trekke 1,4 millioner batterier
Sony måtte senere trekke tilbake hele 4,1 millioner batterier.

Det er ukjent hva slags batteri som satt i maskinen som tok fyr på Romerike.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse