Amerikanerne laster ned ulovlig som aldri før. Verdens hardeste lover ser ikke ut til å ha hjulpet.

Annonse


Harde lover hjalp ikke

Amerikanske politikere har fått vedtatt den ene loven strengere enn den andre. Plate- og filmbransjen har gått til millionsøksmål – og vunnet – mot enkeltpersoner. Og myndighetene har effektivt klart å stenge og blokkere en rekke fildelingsnettsteder.

Nå er konklusjonen her: Alt dette har ikke hjulpet stort.

Nesten halvparten fortsatt pirater
For ifølge er fersk undersøkelse foretatt av Princeton Survey Research Associates laster hele 70 prosent av amerikanere mellom 18 og 29 år ned ulovlig. Og hos befolkningen som helhet er nesten halvparten – 46 prosent – pirater.

Og det er slett ikke en guttegreie. For undersøkelsen viser bare to prosent skille mellom gutter og jenter – i guttas «favør».

Annonse


Lovlig og ulovlig om hverandre
Dette betyr imidlertid ikke at folk flest bare er lovbrytere. For undersøkelsen bekrefter det inntrykket mange har, at de som laster ned mest også kjøper mest. Bare en tredel av de som oppgir å ha lastet ned ulovlig sier de bare har piratkopiert materiale i samlingen sin.

En stor andel benytter seg også av lovlige strømming- og nedlastingstjenester som Spotify og iTunes for musikk og Hulu og Netflix for film og TV-serier. Men fortsetter altså å laste ned ulovlig parallelt.

Gjelder ikke spill
Selv om musikk- og filmbransjen åpenbart har et problem fortsatt, kan spillbransjen ta det helt med ro.

For bare tre prosent oppgir at de spiller piratkopierte spill.

Kilde:
Arstechnica.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse