I slutten av oktober kostet en 2TB Seagate Barracuda ST2000DM001 rundt 700 kroner. Nå ligger prisen på 1500.

Annonse


Sjekk DET prishoppet!

Flomsituasjonen i Thailand har ført til at flere av verdens største harddisk-fabrikker har måttet stenge sine dører.

Mangel i minst tre måneder
Situasjonen er uavklart, og ingen vet når forholdene er tilbake til det normale igjen. Analytikerne snakker om minst tre måneder. Det vil si at det neppe vil være normal produksjonstakt før tidligst i mars.

Trenger du harddisk de neste tre måneden, kan det være lurt å kjøpe nå. For ser vi på prisutviklingen bare den siste uka, er den astronomisk. Og dyrere vil det ganske sikkert bli.

For ordens skyld: SSD påvirkes ikke av flommen. Men det kan jo tenkes at prisene også der stiger når prisen på tradisjonelle harddisker stiger til nesten samme nivå.

Annonse


To disker – samme utvikling
Vi valgte oss ut to populære harddisker (begge 2TB og interne) for å se hvordan prisbildet har utviklet seg den siste uka.

Som kilde brukte vi Prisjakt.no, som følger prisutviklingen fortløpende for hvert enkelt produkt.

Knallilbud til «gammel» pris
Bildet er ikke helt entydig. For mens prisene i én nettbutikk plutselig skvetter opp til nesten det dobbelte, finnes samme harddisk til «gammel» pris andre steder. Det kan derfor se ut som det vil lønne seg å slå til på de billigste tilbudene nå, før prisene blir skrudd opp også i de «trege» butikkene.

Trolig skyldes dette at noen nettbutikker ikke helt henger med i svingene, mens andre benytter anledningen til å surfe på misforholdet mellom tilbud og etterspørsel. For en ting er sikkert: Tilbudet vil bli mindre enn etterspørselen i tiden som kommer.

En 2TB Seagate Barracuda ST2000DM001 64MB intern harddisk koster for eksempel bare 700 kroner mot slutten av oktober. I dag ligger den på mellom 1600 og 1900 kroner. Med andre ord snakker vi om mer enn en dobling av prisen siden disken ble introdusert på det norske markedet.

Fra 850 til 1990
Tar vi en tilsvarende modell fra konkurrenten Western Digital (2TB Caviar Green WD20EARX), 64MB), ser vi en tilsvarende utvikling. Her startet prisen på 850 kroner da den kom i april.

Nå er den oppe på nesten 2000 kroner i enkelte nettbutikker, mens du fortsatt kan få den for under tusenlappen hos andre. Gjennomsnittsprisen ligger litt under Seagate-modellen, på rundt 1500.

En dobbeltsjekk med Prisjakt.nos konkurrent Prisguide.no viser det samme bildet.

Seagate-disken viser her en slik kurve:
prisguide_hd_utvikling

Annonse