Telefoner som denne ble brukt av terroristene under angrepet på Mumbai i 2008. Derfor har nå indiske regjeringen mast seg til innsyn i den krypterte informasjonen.

Annonse


Du er ikke lenger trygg med en Blackberry

Det kanadiske selskapet RIM (Research In Motion) står som kjent bak business-telefonen Blackberry.

Mislikt av myndigheter
Denne telefonen, som har relativt liten utbredelse i Norge, er spesielt kjent for å være avlyttings- og overvåkingssikker. Nettopp derfor foretrekkes den av regjeringen (president Obama har en) og næringslivstopper.

Den bunnsolide sikkerheten faller ikke i alles smak. Spesielt blir den mislikt av regjeringer som ønsker å følge med på hva folk gjør.

Telefonen terroristene brukte
Den indiske regjeringen har vært særlig irritert på Blackberry.

Annonse


Dette fordi det var denne telefonen terroristene som bombet storbyen Mumbai i 2008 brukte for å utveksle informasjon.

Bedt om bakdør
De har gjentatte ganger bedt RIM om å lage en bakdør, slik at telefonen kan overvåkes av myndighetene. Hver gang har RIM sagt blankt nei.

Nå har imidlertid pipen fått en annen lyd. For RIM har nemlig ikke bare sagt ja til å åpne døra i visse tilfeller, men skal faktisk også bygge opp et eget system for å hjelpe regjeringen i India å få tak i informasjon fra telefonene til brukerne deres.

Chat, men ikke e-post
Dette melder finansavisen Wall Street Journal

RIM ga allerede i januar i år adgang til chattesystemet sitt, men nektet fortsatt innsyn i e-posten.

Truet med forbud
Grunnen til at RIM gir etter, er trolig at den indiske regjeringen har truet med å forby telefonen dersom de ikke gir regjeringen adgang.

Indiske myndigheter er rimelig fornøyde med at RIM nå legger til rette for innsyn, men ville aller helst ha dekodet det krypterte innholdet i trafikken selv.

Må be om innsyn
Slik systemet skal fungere, kan myndighetene be om innsyn. Deretter vil RIM dekode informasjonen og utlevere den.

Det er likevel Blackberry som til enhver tid formelt vil ta avgjørelsen om hva som skal utleveres eller ikke. Det er likevel grunn til å tro at de vil gi etter for press fra myndighetene om det blir sterkt nok.

RIM har så langt ikke kommentert saken.

Kilde:
Yahoo News/Reuters

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse