Det finnes flere programmer som fikser jobben med å fjerne kopibeskyttelsen på iTunes-filmer.

Annonse


Se iTunes-filmen hvor som helst

Har du kjøpt film på iTunes som du gjerne vil spille på en Android-telefon eller i den frie mediespilleren VLC?

Store begrensninger
Det går ikke med originalfilen du har kjøpt og lastet ned. Du må fjerne DRM (kopibeskyttelse/brukerbegrensinger) og lage en ny fil for å få filmen til å spille noe annet sted enn på Apple-enheter og i ITunes på PC eller Mac.

Bare fem maskiner er tillatt å registrere for avspilling. Men Apple TV går riktignok utenom dette, og kommer i tillegg.

Befri filene
Det er imidlertid svært enkelt å fjerne Apples beskyttelsessystem, slik at filene blir frie og kan spilles overalt.

Annonse


Den enkleste metoden å benytte programmet NoteBurner, som finnes både i Windows og Mac-versjon og som koster 50 dollar pluss moms (til sammen 343 norske kroner).

Nesten alle formater støttes
Det tar sin tid (typisk omtrent like lang tid som å spille av hele filmen), men det er sikkert, enkelt og effektivt.

Du kan velge mellom et utall formater (for iPad, flere iPod-modeller, iPhone, Android for brett og mobil, samt de fleste kjente formater for PC, Mac og mediebokser a la Popcorn og WD TV) eller la filen være som den er, men med DRM fjernet.

Mange løsninger
NoteBurner har vi testet og funnet ut at virker.

Men det finnes også mange andre løsninger der ute, spesielt dersom du bruker Windows. Mange av dem er gratis, men vi kan som sagt ikke si noe om kvaliteten eller resultatet.

Et av programmene med best rykte er Aimersofts DRM Media Converter (gratis prøveversjon, 211 kroner i kjøp).

Helt gratis
Vil du ikke betale noe som helst, er det mange som anbefaler Requiem, som finnes både for Mac OS X og Windows. (Ulempe: Du kan ikke bruke nyere versjon av iTunes enn 9.0.2).

Til slutt gjør vi som vanlig oppmerksom på at man må holde seg innenfor norsk lov når man tukler med opphavsbeskyttet, digitalt materiale.

Dette sier loven
Åndsverklovens paragraf 53 a sier følgende:
Det er forbudt å omgå effektive tekniske beskyttelsessystemer som rettighetshaver eller den han har gitt samtykke benytter for å kontrollere eksemplarfremstilling eller tilgjengeliggjøring for allmennheten av et vernet verk.

Nøkkelordet er her «effektiv». Det er tidligere konkludert med at verken kopisperre på CD-plater eller regionsperre på DVD er effektive. Om konvertering av materiale man selv har kjøpt med tanke på å spille på utstyr man selv eier rammes av loven, er noe uklart.

Den gode hensikt
Hensikten er jo heller ikke eksemplarfremstilling eller tilgjengeliggjøring for almenheten – bare å bruke en vare man har kjøpt på lovlig vis på en måte som filmbransjen ikke liker.

Apple fjernet DRM på musikk i 2009, og om filmbransjen vil det kan det samme skje også med film på sikt.

Lovlige programmer
Likevel vil vi ikke oppfordre noen til å benytte programvaren vi omtaler i denne artikkelen. Vår hensikt er kun å opplyse om at de finnes. Det er også verd å merke seg at ingen av de omtalte programmene langt vi vet er blitt forsøkt fjernet fra markedet av Apple eller filmbransjen.

Det er ikke dermed sagt at de er lovlige å bruke, verken i USA eller Norge.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse