Det ikonske klikkehjulet til den aller første modellen.

Annonse


Nå er denne ti år

Langt fra alt Apple gjør er revolusjonerende eller originalt. Men man kan ikke nekte for at introduksjonen av iPod for nøyaktig ti år siden var startet på en av de største omveltningene musikkverdenen hadde sett.

Sped start
23. oktober 2001 ble den første iPod-modellen annonsert, og kom i amerikanske butikker november det året. Det fantes selvsagt MP3-spillere før det, vi husker selv vi vandret rundt med en Creative Jukebox som hadde en 6 GB harddisk ett år tidligere. Før denne igjen hadde vi brukt MP3-spillere med langt mindre kapasitet i en årrekke.

iPod var imidlertid den første MP3-spilleren som både var sexy og genuint enkel å bruke. Det var også produktet som markerte øyeblikket da Apple startet å fokusere på forbrukerelektronikk og underholdning fremfor rene datamaskiner.

Windows og iTunes
Den første iPoden ble ikke allemannseie, den fungerte kun på Apples maskiner, brukte kun Firewire, og det var først i 2002/2003 at det begynte å røre ordentlig på seg. Da kom fullverdig støtte for Windows, sammen med et redesign av maskinvaren som virkelig var klassisk Apple.

Annonse


Ikke minst: I 2003 åpnet Apple iTunes-butikken, noe som for første gang gjorde det ordentlig enkelt og tiltalende å kjøpe digital musikk lovlig. Plutselig ble det stuerent å håndtere MP3-filer, de var ikke lenger synonyme med piratkopiering, og musikkbransjen fikk dermed sansen for iPod og økosystemet rundt.

En lang rekke modeller fulgte. Den tradisjonelle iPod-varianten fikk støtte for bildevisning, fargeskjerm og til slutt videoavspilling. I dag heter den iPod Classic, og har vært uforandret siden 2007.

iPod Mini kom i 2004, men forsvant etter få år.
(Ill.: Apple)

Flere varianter
Vi har sett kortlivede iPod Mini som kom i 2004, fikk et lite redesign i 2005, men denne serien ble erstattet av iPod Nano, som har gått gjennom mange designendringer siden den tid.

iPod Shuffle ble først lansert i 2005 og er den enkleste og billigste varianten, denne har også fått mange forskjellige varianter.

Flaggskipet i dag er imidlertid iPod Touch, som generelt tilsvarer en iPhone uten telefonfunksjoner, og som har for det meste fulgt de samme spesifikasjonene som iPhone (dagens modell har retina display og A4-brikke).

iPod Shuffle i 2006
(Ill.: Apple)

Fortsatt relevant
10 år etter er iPod mye mindre viktig for Apple, de fleste foretrekker å ha musikken sin på mobiltelefonene (eller i nettskyen), og på selskapets siste presseevent ble det kun annonsert svært små endringer til eksisterende modeller. Likevel er serien langt fra død: Halvparten av nye iPods selges til førstegangskjøpere, så interessen er der.

Uansett er det fascinerende hvor mye innvirkning iPod har hatt på hvordan musikk brukes og distribueres. Musikk er noe alle har et forhold til, og bransjen ville nok sett annerledes ut i dag uten den lille mediespilleren.

Kilder:
Yahoo
Wikipedia

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse