Ville denne tenåringen like at foreldrene hans diskuterte ham åpent på nettet, under fulle navn?

Annonse


– Tving dem til å fjerne anonyme innlegg

Nettsteder som mottar en klage, skal tvinges til å fjerne et anonymt innlegg med én gang. I motsatt fall risikerer de påtale.

Kan bli vedtatt
Dette er hovedinnholdet i en rapport som en komité i det britiske Parlamentet står bak.

I og med at komiteen er tverrpolitisk, er sjansene gode for at en lov basert på de samme konklusjonene kan bli vedtatt en gang i nær framtid.

Fjernes øyeblikkelig
Rapporten går langt i å skille mot innlegg skrevet under fullt navn og anonymt. I de tilfellene der det mottas en klage på et innlegg skrevet under fullt navn, holder det med å publisere klagen i i umiddelbar nærhet av innlegget.

Annonse


Er derimot klagen rettet mot et anonymt innlegg, skal det automatisk tas ned, eventuelt med en oppfordring til den som står bak om å gjenta påstandene under fullt navn.

– Vil virke drepende
Rapporten har vakt sterke reaksjoner blant britiske nett-publisister. Mange mener at det nå vil bli nær sagt umulig å diskutere anonymt. Spesielt gjelder dette nettsteder der det tas opp ting av mer privat karakter, som samliv og helse.

– Dette forslaget vil ha en drepende effekt på nettsteder der mange tusen mennesker anonymt går ut og søker om råd til å takle sensitive, virkelige situasjoner.

– Vil utlevere barna
Roberts driver Mumsnet.com, et nettsted for foreldre.

Hun mener at de fleste av brukerne hennes vil forsvinne om de ble tvunget til å stå fram med sine familiekriser. Samt at man får et personvernproblem i forhold til barna som blir omtalt, og som naturlig nok ikke kan forsvare seg mot det foreldrene måtte fortelle om dem.

Lettelse for pressen?
Britisk presse har så langt ikke reagert på forslaget, som vil ha vidtrekkende konsekvenser også for dem.

Representanter fra pressen har imidlertid blitt konsultert under komitéarbeidet. Disse skal ha uttrykt tilfredshet med at de nå får et slags «amnesti» dersom de treffer de tiltakene som komiteen foreslår.

Unngår søksmål
Britisk presse er kjent for både spektakulære avsløringer med anonym kilde og påfølgende søksmål i millionklassen.

Det siste kan de neppe unngå med reglene som parlamentskomiteen foreslår. Men de slipper i hvert fall å bli saksøkt for det andre skriver på deres sider.

Hva ITavisens redaktør mener om anonyme innlegg på nettet kan du lese HER.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse