kommentar ITavisen_Tore_ny

Annonse


Hvorfor er det ingen damer her?

Søndag hadde forfatteren Torgrim Eggen en kronikk i VG der han påpeker at mens menn stort sett slipper unna med hån og idiotforklaringer, blir kvinner som stikker hodet fram på nettet sjikanert på grunn av sitt kjønn. Ikke sjelden er det snakk om ren seksuell trakassering, noe menn som skriver ytrer seg kraftig og tydelig så å si aldri blir utsatt for.

Utsatte medarbeidere
Her i ITavisen har vi hatt to kvinnelige ansatte. Den ene av dem forsvant etter ti dager. Den andre ble hos oss noen år, men ville aldri stille opp på bilde eller video. Det måtte vi respektere. Hun hadde gode grunner til det.

Vi måtte også fjerne mobilnummer og personlig e-post. For mange slibrige telefoner og invitasjoner fra ukjente menn gjorde det etter hvert for risikabelt å la dem være like tilgjengelige som oss mannlige skribenter.

Det gikk så langt at vi i fullt alvor vurderte å endre fornavnene deres til Lars eller Gunnar.

Annonse


Noen få idioter
La det være sagt med en gang: Det store flertallet av ITavisens lesere og debattanter er skikkelige folk med et normalt forhold til det annet kjønn. De kunne aldri drømme om å komme med slike ytringer vi her snakker om.

Men det er likevel påtakelig hvordan det lille mindretallet tyter fram når noe handler om en kvinne eller en kvinnelig person er avbildet, uansett sammenheng. Utsagn som «Hu var fin… hu ville jeg like å…» florerer, og langt verre ting forekommer – selv om våre dyktige moderatorer gjør så godt de kan for å holde slikt ute (jeg iler til med å si at dette er et langt mindre problem enn det var).

Ikke gamle griser
Undersøkelser vi har fått foretatt viser at over 90 prosent av leserne våre er menn. Og den største enkeltstående gruppa er i 20-åra. (Se tallene HER).

Selv om vi selvsagt ikke vet hvem vi har med å gjøre til enhver tid, er det neppe bare gamle grisegubber som skal hevne seg fordi de aldri fikk draget vi snakker om. De som henvendte seg direkte til våre kvinnelige medarbeidere var såvisst ikke i denne kategorien.

Selv har jeg blitt kalt det meste av mine kritiske lesere (fortsett med det – kritikken gjør oss bedre, og jeg har personlig tykkere hud enn de fleste). Men det har aldri gått på kjønn, utseende og seksualitet.

Flere kvinner, takk!
Det er rett og slett litt trist at vi nesten ikke har en eneste kvinnelig stemme på Norges største, teknologirelaterte nettsted. Et nettsted som nå leses og brukes av nærmere 200 000 nordmenn i uka, og nesten 60 000 hver dag, mandag til fredag (tallene finner du HER).

Her i ITavisen vil vi gjerne ha flere kvinner, både som lesere og aktive debattanter. En av årsakene til at vi tilsynelatende ikke får det, kan rett og slett være at jenter ikke føler seg hjemme hos oss. Kanskje frykter de den type reaksjoner som Eggen skriver om. Og kanskje føler de at IT, teknologi, spill og nett er noe gutta vil ha for seg selv.

Slik kan det ikke fortsette. Området vi dekker er for viktig, morsomt og interessant til å være kuppet av menn stort lenger nå.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse