Lørdag morgen åpnet iTunes for filmleie og salg i Norge, fire dager etter at de gjorde det uten å fortelle noen om det...

Annonse


En litt uggen opplevelse

Katten har vært ute av sekken noen dager. For allerede onsdag oppdaget vår søsterpublikasjon DinDide Data at iTunes i all stillhet hadde åpnet for filmleie i Norge.

Bokser i nettbutikker
Og dagen etter skrev ITavisen om de første Apple TV-boksene som hadde dukket opp i norske nettbutikker, uavhengig av Apples «næringskjede».

Apple TV selges fortsatt ikke på norske Apple Store, men nå er i hvert fall filmleien offisiell.

Dyrt å eie
For i lørdag morgen sendte Apple ut e-post til alle norske iTunes-kunder med beskjed om at de nå kan kjøpe og leie film.

Annonse


Prisene for kjøp av nye filmer en henholdsvis 169 kroner for HD-utgave og 139 for standard kvalitet, ikke vesentlig lavere (og i enkelte tilfeller til og med høyere) enn de tilbudsprisene du finner på nye filmer på Blu-ray og DVD rundt om i butikkene.

Mye billigere å leie
Å leie filmene er heldigvis langt rimeligere, og blir nok det alternativet de fleste velger om de bare skal se en film en kveld. Dette koster henholdsvis 39 kroner for standard kvalitet og 49 for HD.

Du kan vente inntil 30 dager med å se filmen etter at du har lastet den ned, og du har den i inntil 48 timer fra du begynner å se den.

Kan ses med én gang, men…
En HD-film på 3,47GB tok over 2 timer å laste ned på en 20 Mbps-linje. Men heldigvis kan man begynne å se filmen før den er lastet ned.

Selv opplevde jeg (og jeg understreker jeg, for et blikk på kommentarfeltet viser at for de fleste går dette helt fint) dessverre at filmen ikke startet, verken under nedlastingen eller etter at den omsider var ferdig.

I stedet fikk jeg beskjed om at den ikke kan vises på min maskin:
Filmen kan ikke vises
Etter omfattende googling fant jeg ut at også andre hadde hatt samme problem som meg. Felles for dem alle synes å være at de la mediefilene sine på et annet sted enn iTunes forventer å finne dem.

Ingen film
Men etter å ha plassert mp4-utgaven av HD-filmen «Inside Job» i iTunes film-mappe fikk jeg fortsatt samme feilmelding. (Og ja, maskinen er iTunes-autorisert. Har også prøvd å av-autorisere, for så å autorisere om igjen, til ingen nytte. Omstart nytter heller ikke, verken av iTunes eller maskin).

Helt patent er heller ikke iTunes når det gjelder norskkunnskapene. Når du skal betale (noe jeg angrer på at jeg gjorde – jeg fikk jo ikke se filmen), kommer dette skiltet opp:
iTunes-norsk

Ikke for frikere
Bildekvaliteten på HD-utgavene er i 720p-format, altså hakket under Blue-ray, som kjører med 1080p.

For lydfrikere med hjemmekinoanlegg er det trolig en skuffelse at HD-filmene bare kommer med Dolby Surround Digital-lyd, og ikke høyoppløste lydformater (Dolby True HD eller DTS HD-Master), slik som Blu-ray. Noen av filmene – også HD-utgavene – har bare stereolyd.

Tekniske detaljer
iTunes-filmer er med andre ord først og fremst ment for de som ønsker enkel nedlasting og avspilling på en vanlig TV via PC/Mac, eller bærbare Apple-dingser som iPad, iPhone eller iPod.

For mer inngående tekniske detaljer om lyd og bilde på iTunes-filmer se The Complete Guide to iTunes Movie RentalsiLounge.com.

Oppdatert 1/10-2011 kl. 18.00

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse