Før eller seinere vil denne sjimpansen skrive Shakespeares samlede verker, gitt at den har et uendelig antall kolleger og uendelig med tid. Men datamaskiner gjør jobben raskere...

Annonse


«Aper» skriver Shakespeare

Dersom et en ape sitter ved tastaturet tiltrekkelig lenge, vil den før eller seinere skrive William Shakespeares samlede verker.

Vil vise det i praksis
Dette teoremet (bevist læresetning) – er kjent blant matematikere som the infinite monkey theorem (på norsk «Setningen om uendelig mange aper».

Nå vil utvikleren Jesse Anderson fra Nevada i USA vise dette i praksis.

Virtuelle apestreker
Ved hjelp av Amazons servere (som lånes ut til tyngre dataoppgaver) har han satt noen millioner virtuelle «aper» i arbeid med å spytte ut tilfeldige bokstaver.

Annonse


Disse kombinasjonene blir så sammenlignet med samtlige av Shakespares skuespill og dikt, som er lagt ut på nettet som en del av Gutenberg-prosjektet.

Har kommet langt
Så langt har «apene» vært riktig flinke. Denne grafen viser at de hittil har skrevet blant annet Romeo og Julie, siste delen av Kong Henrik IV og en haug med sonetter.

Fordelen med Andersons metode er at vi ikke trenger å vente for eksempel 400 milliarder år på at en haug med virkelige aper skal blir ferdig med «forfatterskapet» sittt…

Her forklarer Jesse Anderson selv prosjektet sitt:

Annonse