linuxtrist

Annonse


Windows 8-maskiner kan nekte Linux-oppstart

Med UEFI-støtte og Secure Boot i Windows 8 kan det se ut til at selskapet ikke vil godta at du kan starte Linux i Windows 8-oppstartsvelgeren.

Nekter de Linux-oppstart?

Det er nye sikkerhetsmekasnismer i Windows 8, mekanismer som kan gjøre det umulig å kjøre fleroppstart med Windows 8 som oppstarts-velger sammen med Linux.

Rapporten kommer fra en ansatt hos Linux-selskapet Red Hat. I bloggen poengterer Linux-eksperten på at det finnes teknologi i 8 som kan sperre oppstarten av et Linux-OS.

Les også: Aldri mer BIOS.

Annonse


Secure Boot setter en stopper

Sant eller usant? Ingen vet med sikkerhet enda for Microsoft nekter å kommentere saken, noe som på ingen måte sender ut et positivt signal til Linux-folket.

Greia er at Microsoft kombinerer Windows 8 med ny Secure Boot-funksjonalitet sammen med UEFI, BIOS-ersatteren.

Krever sertifikat

Det som sannsynliggjør at Linux ikke blir støttet er at Microsoft krever at all fastfare og programvare må ha et gyldig sikkerhetssertifikat (et CA, altså Certificate Authority).

Heller ikke Windows-ekspert Mary Jo-Foley har klart å finne ut hva Microsoft gir lov til eller ikke.

Maskinvare-produsentene tar kontroll

Slik vi skjønner det har lar Microsoft PC-produsentene selv bestemme hva som skal være lov å starte på en Windows 8-maskin.

Med andre ord kan den letteste løsningen for Linux-entusiaster som vil kjøre Windows 8 og Linux på samme maskin å skru av Secure Boot på en hjemmesnekret maskin, for det er noe som neppe blir mulig på maskiner fra f.eks. Samsung.

Det hele kan ende opp med at UEFI blir et langt strengere kontrollert miljø (som i Mac-plattformen som lenge har brukt UEFI) enn den gammeldagse BIOS-teknologien.

Kilde:
ZDNet

uefislide

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse