scmidht

Annonse


– Vi «koker» ikke søkene

Amerikanske myndigheter har lenge hatt mistanke om at Google misbruker sin dominerende posisjon i søkemarkedet, akkurat som de på slutten av 90-tallet beskyldte Microsoft for å gjøre det samme.

Nekter for misbruk
I natt norsk tid måtte Googles styreformann og tidligere toppsjef Eric Schmidt forklare seg for det amerikanske Senatet.

I høringen innrømmet Schmidt at Google har en ledende markedsposisjon, men nektet for at selskapet misbruker den.

– Google gjør ingenting for å blokkere tilgangen for noen av våre konkurrenter eller andre kilder til informasjon enn oss, uttalte han.

Annonse


Kan ende som Microsoft
Saken mot Microsoft endte med store bøter og en dom der Microsoft måtte dele opp selskapet. Det siste skjedde aldri, da etter mange rettsrunder til slutt kom til et forlik mellom Microsoft og myndighetene.

I Europa måtte Microsoft som kjent utgi en versjon av Windows uten Media Player, en såkalt «reduced edition». Ellers skjedde det lite, ut over at selskapet måtte ut med milliardbeløp i bøter.

Også i Europa
Google kan også få trøbbel i Europa i tida som kommer.

EUs utøvende organ Europakommisjonen etterforsker nå selskapet for mulige brudd på EUs lover.

– Vi skjønner
-Vi skjønner dette. Med dette mener jeg at vi har lært leksene som andre store selskaper har lært før oss, sa Schmidt.

Han mente at Google er sitt ansvar bevisst når det gjelder å slippe andre til i markedet, og nektet gang på gang for at de bruker tekniske hjelpemidler for å stenge andre ute – såkalt «koking».

Eric Schmidt var Googles administrerende direktør i ti år, inntil han i april i år ble erstattet av Google-gründeren Larry Page. Siden har han fortsatt som formann i selskapets styre.

Kritisk republikaner
Det er den republikanske senatoren Michael Lee fra Utah som fronter saken.

Lee mener at Googles markedsdominans gir selskapet en urimelig fordel, og at selskapets praksis kan være i konflikt med den amerikanske loven om monopolvirksomhet.

Skuffet over Schmidt
I et notat på sin nettside skriver Lee at han er skuffet over Schmidts vitnemål, og at han hadde håpet på en større grad av ydmykhet.

Lee frykter at Schmidt med sin opptreden i Senatet har spilt ballen rett i fanget til de som vil innføre reguleringer eller ta rettslige skritt mot Google.

Kilder:
CBS News
BBC

Les om bakgrunnen for saken på digi.no.

Annonse