Nikon V1 er kameraet for entusiasten som ikke vil drasse på speilrefleks.

Annonse


Tar bilder før du gjør det

Panasonic har det. Det samme har Olympus, Samsung og Sony.

Vi snakker om speilløse, små systemkameraer der du kan skifte ut objektivene.

Eget system
Nå lanserer Nikon sitt eget system, i tillegg til Olympus/Panasonics suksessrike Micro Four Thirds og systemene til Samsung, Sony og andre med små, avanserte kameraer der optikken kan skiftes ut etter behov.

Foreløpig kommer det to modeller og fire objektiver. Men kjenner vi Nikon rett, er mer utstyr på vei.

J1 er «turistversjonen» av V1, med færre funksjoner og lavere pris.
(Ill.: Nikon)

Helt nye egenskaper
Nikon betegner det nye systemet som et paradigmeskifte og tillater seg å bruke slagordet «fotografering blir aldri det samme».

Annonse


De nye kameraene har en del egenskaper som vi ikke tidligere har sett.

Tar bilder i steden for deg
Da vi onsdag formiddag fikk prøve dem under en Nikon-pressekonferanse i Operaen i Oslo, ble vi spesielt imponert over en funksjon som faktisk tar bilder før du tenker på å gjøre det selv. Og som fortsetter å ta bilder, selv etter at du har flyttet fingeren vekk fra utløseren.

Hensikten er at du ikke skal gå glipp av motiver som oppstår før du rekker å trykke på utløseren, eller som oppstår etter at du tror du er ferdig.

Det høres kanskje litt søkt ut, men det fungerer faktisk.

Sakte film, bilde og musikk i ett
Det finnes også en funksjon som kombinerer sakte film og stilbilde, samt legger til musikk.

Resultatet er ganske flott, selv om man vel kan få til det samme på PC-en med litt fikling og nok bildemateriale.

Hastighetsrekord
Ved full opløsning kjører kameraet med 60 bilder i sekundet, noe er verdensrekord. Et relativt beskjedent buffer legger imidlertid begrensninger på dette.

Systemet har en beskjæringsfaktor (crop factor) på 2,7, noe som betyr at et 10 mm objektiv tilsvarer en 27 mm. Å få til en skikkelig vidvinkel blir dermed ikke helt enkelt.

Gode nyheter
Uansett er dette gode nyheter for Nikon-entusiaster som er lei av å drasse rundt på speilrefleks, men som samtidig har behov for flere muligheter enn det et ordinært kompaktkamera kan gi.

Mens J1 er et typisk familiekamera som nærmest går på autopilot, er V1 beregnet for fotoentusiasten som har behov for manuelle innstillinger. Når det gjelder tekniske data for øvrig, er kameraene stort sett like.

Kommer 20. oktober
De to modellene, V1 og J1, vil i Norge koste henholdsvis 5000 og 6300 for bare huset. Kjøper man hus og objektiv sammen, vil en typisk zoom-pakke ligge på 7200 (J1 ) og 8500 (V1). Lanseringsdato både for kameraer, objektiver og tilleggsutstyr (blits, veske etc) er 20. oktober.

Kameraene kommer i fargene rødt, svart, hvitt og rosa.

Oppdatert 21/9 kl. 12.40

Kilder:
Nikon
Gizmodo
DPreview

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse