Kazaa var en gang platebransjens verste fiende, til glede for millioner av pirater. Nå er fildelingstjenesten å finne i App Store, helt lovlig.

Annonse


Fildelings-versting med iOS-app

På begynnelsen av 2000-tallet var Kazaa ved siden av Limewire det fremste verktøyet for nedlasting av piratkopiert materiale på nettet, i kjølvannet av Napster.

Blir Spotify-konkurrent
Nå dukker de opp igjen – av alle steder i Apples App Store. Men dessverre bare i USA foreløpig.

Spotify åpnet nylig i USA, etter å ha væt begrenset til Europa i lang tid. Med millioner av låter tilgjengelig kan Kazaa bli en viktig konkurrent til den svenske musikkstrømmeren på det amerikanske markedet.

Også offline
I likhet med Spotify tilbyr Kazaa både strømming og nedlasting. Det betyr at du kan nyte musikken også via din iPhone når du ikke er på nett.

Annonse


Antallet nedlastinger er ubegrenset, men de krever et abonnement på 9,99 dollar (om lag 56 norske kroner) i måneden.

Appen er for øvrig gratis.

Ble lovlig etter rettssak
Kazaa ble i sin tid startet av Skype-gründerne Niklas Zennström og Janus Friis, men ble senere solgt til australske Sharman Networks.

I 2006 måtte Sharman og Kazaa ut med 620 millioner kroner til platebransjen, og ble deretter i likhet med Napster en tjeneste som skulle selge musikk på lovlig vis.

Dømt for å bruke Kazaa
Kazaa kom på alles lepper igjen i 2009, da ble fattige alenemoren Jammie Tomas-Rassett ble dømt til å betale 12 millioner kroner til platebransjen etter å ha lastet ned 24 låter via fildelingstjenesten.

Kilde:
Engadget.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse