Tyrkia har stengt tilgangen til YouTube gjentatte ganger. Med lite hell, ifølge en ny rapport.

Annonse


Gir opp kampen mot nettet

Kina, Tyrkia. Sør-Korea og andre som prøver å regulere hva innbyggerne deres gjør på nettet er nå i ferd med å gi opp kampen mot teknologien.

Overvåking nytter ikke
Dette går fram av en ny rapport fra Asia-avdelingen av Human Rights Watch (HRW), en organisasjon som overvåker menneskerettighetene i verden.

Ifølge rapporten innser nå myndighetene i de mest restriktive landene at stadig flere restriksjoner og stadig mer overvåking ikke er veien å gå.

Under radaren
Årsaken er at de som myndighetene virkelig ønsker å få has på i stor grad bruker verktøy som gjør at de ikke kommer på radaren.

Annonse


Overvåkings- og sensurverktøyene rammer med andre ord bare vanlige mennesker som ellers ikke ville hatt behov for å gå inn på nettsteder som myndighetene ikke liker eller utveksle informasjon som myndighetene ønsker tilgang til.

Bare midlertidig effekt
Men om hensikten er å stenge det store flertallet ute fra porno, «vestlig propaganda» eller opposisjonelle nettsider, nytter ikke det heller.

– Slike tiltak har en umiddelbar, men midlertidig avskrekkende effekt. Men i det lange løp vil de ikke være effektive fordi folk alltid vil finne en måte å få tak i infomasjonen de vil ha, sier Phil Robertson ved HRWs Bangkok-kontor til Reuters.com.

Klarer verken å stoppe eller avsløre
Kina er kanskje det landet som kontrollerer sitt folks nettvaner mest effektivt. Her har myndighetene prøvd å skaffe seg full kontroll med nettet i alle ender, fra nettleverandørene i den ene enden til brukernes individuelle IP-adresse i den andre.

Likevel er det godt kjent at systemet lekker som en sil, og at politiet bare i beskjeden grad greier å hindre eller avdekke de som kommer deg igjennom det som kalles «den kinesiske brannmur».

Favner bredt
I nabloandet Sør-Korea legges sperres alle sider som kan tolkes som propaganda fra den kommunistiske naboen i nord. Tolkningen er så bred at selv mildt sosialdemokratiske utsagn går med i dragsuget.

Men siden sørkoreanerne er verdens mest oppkoblede folk med en samlet båndbredde som USA, Norge og andre høyteknologiske land kan misunne dem, er det få som har problemer med å lese alt fra Kim Il Sungs taler til opprop fra landets (fullt lovlige) venstreside.

Så på YouTube likevel
Raporten nevner også Tyrkia, som blant annet har blokkert YouTube en rekke ganger etter at det har blitt lagt ut videoer som gjør narr av landsfaderen Kemal Atatürk.

Undersøkelser viser at også tyrkerne glatt omgikk denne sperren ved å bruke mer eller mindre usynlige tunneler til utenlandske servere.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse