ReactOS er et åpent operativsystem som kjører Windows-programmer. Nå ber utviklerne den russiske regjeringen om støtte.

Annonse


Kan bli Russlands svar på Windows

Første gang vi hørte om ReactOS var da vår søsterpublikasjon DinSide Data skrev om operativsystemet sommeren 2004.

Kjører Windows-programmer
Siden har det vært ganske stille om det åpne operativsystemet, selv om det i motsetning til andre gratis-alternativer kjører Windows-programmer.

Det finnes faktisk en norsk nettside for prosjektet, der det ligger en mengde utfyllende opplysninger og der du kan laste det ned.

Ba presidenten om støtte
Nå kan ReactOS få ny vind i seilene. For ifølge BBC fikk nylig Russlands president Dmitrij Medvedev demonstrert operativsystemet, som opprinnelig er russisk.

Annonse


En av de unge ReactOS-utviklerne heter Marat Karov og er elev ved en vidergående skole i den russiske byen Stavropol. Nylig fikk skolen besøk av presidenten.

Karov ba like godt sin prominente gjest om å skyte inn 1 million euro (om lag 7,8 millioner norske kroner) i ReactOS-prosjektet.

Kan bli farlig
Som politikere flest kunne Medvedev ikke svare ja eller nei på stående fot, men han uttalte etterpå at han fant prosjektet «meget interessant».

Dersom OS-et skulle bli finansiert av den russiske staten, kan det bli en farlig konkurrent til Windows.

OS-et er laget med omhu, slik at det ikke bryter Microsofts opphavsrett. Og når man kan kjøre Windows-programmer uten å installere og betale for Windows, kan dette bli et problem for programvaregiganten i Redmond.

– Snart ferdig
Prosjektkooridinator Alesej Bragin i Moskva sier at ReactOS nå er på vei ut av det eksperimentelle stadiet og snart vil kunne gjøres tilgjengelig for alle.

Kanskje det blir russisk OS framfor Windows 8 på norske maskiner i 2012?

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse