Signaturen Gilius_22 sendte ut panikk-meldinger om oppgjør mellom bander i den meksikanske narko-delstaten Veracruz. Problemet var bare at meldingene ikke stemte.

Annonse


– Det er total psykose her!

Delstaten Veracruz i Mexico er preget av nærmest daglige sammenstøt mellom ulike narkobander og mellom de samme bandene og politiet.

– Det er total psykose her!
Det var derfor ikke så rart at folk trodde på det når to av innbyggerne i området den 22. august sendte ut meldinger på Twitter og Facebook om at blant annet to skoler var angrepet.

– Jeg kan bekrefte at fem barn har blitt kidnappet av en bevæpnet gruppe ved Jorge Arroyo-skolen i Carranza-distriktet. Total psykose i området! skrev den 48 år gamle læreren Gilberto Martinez Vera på Twitter.

Full utrykning
På samme tid skrev den tidligere statsansatte byråkraten Bravo Pagola at et helikopter fullt av væpnede personer hadde åpnet ild mot en annen skole i området.

Annonse


– Dette er nå bekreftet og styrket av ytterligere bevis, skrev hun på Facebook.

Folk flyktet i panikk, fortvilte foreldre reiste til skolen for å beskytte barna sine, og politiet rykket ut med fullt mannskap, helikoptre og pansrede biler.

Tiltalt for terror
Problemet var bare at det ikke stemte med virkeligheten. For i området rundt skolene var det helt rolig, og ingen så noen tegn til verken våpen eller bandemedlemmer.

Nå er de to falske varslerne pågrepet og siktet for terror. Ja, du leste riktig: terror. For de meksikanske påtalemyndighetene mener at det er like alvorlig å rope «ulv» som å opptre som en.

De to risikerer nå opptil 30 års fengsel hver for å ha spredt grunnløs frykt og igangsatt en ressurskrevende politiaksjon.

– Ikke terror
Saken har skapt debatt i Mexico, der mange mener at reaksjonen ikke står i forhold til forbrytelsen.

– Dette er ikke terrorisme. Det er snarere snakk om å rope “brann!” i en fullstatt kino når det ikke brenner. Det kan man kalle mye stygt, men ikke terrorisme, sier sikkerhetseksperten Mauricio Meschoulam til BBC.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse