Dette bildet ble Samsungs IFA-stand fredag i forrige uke. Siden forsvant Galaxy Tab 7.7. (Foto: Per Ervland)

Annonse


Altfor likt?

Det kom utvilsomt som litt av en overraskelse at Samsung måtte fjerne sitt nye 7,7 tommers nettbrett under IFA-messen i Berlin.

Med klistremerke
Det skjedde uten varsel, og så diskret at de færreste fikk det med seg. Britiske The Guardian skrev en lettere forvirrende sak fredag morgen om at Galaxy Tab 10.1 ikke lenger var å finne (noe den var), og lørdag kunne nettaviser og bloggere rapportere om fjerningen av 7,7-tommeren, mens den var fortsatt på plass på standen. Likevel var det først i dag morges at vi fikk vite hva som virkelig hadde skjedd.

Torsdag i forrige uke ble 7,7-tommeren demonstrert for pressen i forbindelse med Samsungs store, internasjonale pressekonferanse i Berlin. Men da med et stort klistremerke som fortalte at den ikke var i salg i Tyskland.

Neppe størrelsen
Det var tydeligvis ikke nok for Apple, som nå altså ved hjelp av det tyske rettsapparatet har klart å få fjernet nettbrettet fra hele utstillingen. Og det på tross av at ingen av de som skrev om brettet hadde nevnt noen spesifikk likhet med Apples egen iPad.

Annonse


Nå har det riktignok gått rykter om at Apple har en sjutommer på gang (rykter som få tror på), men det er neppe størrelsen alene som er avgjørende.

Mange ligner
For utenforstående kan det nærmest virke som det er formfaktoren som er Apples problem – at noen andre enn dem er så frekke å lage brett du kan bruke fingrene på.

Da har de litt av en oppgave foran seg. For på IFA-messen så vi et titalls brett som ligner både Galaxy Tab og iPad.

Hemningsløse kinesere
Mest på iPad, forresten. Lenovos Ideapad (se bilde under) er mye nærmere, både i form og utseende.

Blir Lenovos Ideapad neste offer for Apples advokater?
(Ill.: Tore Neset)

Og går du til de små kinesiske bedriftene som stiller ut i Asia-hallene og som selger til billigkjedene som ellers mest lever av skruer og verktøy, ser du nettbrett som virkelig ligner både på iPad og Galaxy Tab. Men som teknisk sett er så dårlige (etter fjerde forsøk på å starte en app med fingeren gir du opp) at få bryr seg med dem.

Finjuss
Apples søksmål er selvsagt juridisk spesifikt, og handler om tekniske detaljer man trolig må være både jurist og ingeniør for å skjønne.

Men for forbrukerne kan det utvilsomt virke som om Apple nå forsøker å stoppe en plagsom konkurrent som vil inn på et marked de var først ute på, og som de var alene om en god stund.

Sony hørte ikke noe
Sony kom som kjent med sitt eget nettbrett på IFA-messen, uten at de så vidt jeg vet hørte noe fra Apple.

Også Sony baserer seg i likhet med Samsung på Android, men har en rekke smarte, egne løsninger som gjør at brettet i mye større grad enn iPad er knyttet opp mot annen underholdningselektronikk folk måtte ha hjemme.

Mange nettbrett – uansett
Dette dramaet er neppe over. Og det er heller ikke gitt at Apple gir seg om de virkelig skulle klare å tvinge Samsungs nettbrett ut av markedet i sin nåværende versjon.

Men en ting er sikkert: Vi vil få se mange iPad- og Galaxy Tab-lignende nettbrett framover, uansett hva utfallet blir.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse